Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
Het Nieuwsblad camera closecorrect down facebook gplus nextprevquote share twitter video

Emmelien Desmet aan De Beleefhoek in Schepdaal.jvi

Computerwinkel wordt omgebouwd tot ontmoetingscentrum

Nieuw centrum De Beleefhoek moethuiskamer van de buurt worden

Schepdaal

-

In Schepdaal opent eind deze maand buurtcentrum ‘De Beleefhoek’. De initiatiefnemers dromen van een ontmoetingsplaats voor jong en oud, waar verbinding en beleving centraal staan.

Het gebouw langs de Jan De Trochstraat dat jarenlang bekend stond als computerwinkel Sorcer Solutions, opent op zaterdag 30 maart officieel als ‘De Beleefhoek’. Eén van de drijvende krachten achter het initiatief is Emmelien Desmet. Zij ziet De Beleefhoek als een uniek eerbetoon aan haar papa, die twee jaar geleden overleden is aan kanker.

“De Beleefhoek kan omschreven worden als de huiskamer van de buurt waar uiteenlopende activiteiten georganiseerd zullen worden”, zegt Desmet. “Iedereen die sociaal contact wenst of iets wil drinken, is welkom. Er is plaats voor allerhande activiteiten: workshops, vormingsmomenten, conversatietafels, voorleesmomentjes, vergaderingen, co-working, tentoonstellingen,.... en dat in een huiselijk en gezellig kader.”

Programma

Aan het activiteitenprogramma wordt nog hard gesleuteld. Zeker zijn al wel het ‘BabyCafé’ (op woensdagvoormiddag) en elke eerste donderdag van de maand het ‘SeniorenCafé’. In een latere fase zal het ‘Taalcafé’ vorm krijgen. Wat ook al in de agenda mag aangestipt worden, is de tentoonstelling ‘Klimaatling’ die De Beleefhoek in april zal organiseren in samenwerking met Het Masereelfonds.

Om het project toch ook commercieel leefbaar te houden, wordt De Beleefhoek ook verhuurd

Deze tentoonstelling kaart de problematiek van klimaatvluchtelingen aan met drie voordrachten en een cinébox met getuigenissen. Ook met het korte-ketenproject ‘Boeren en Buren’ is een samenwerking ontstaan. Naast Buurderij Dilbeek zal er op donderdagavond ook een Buurderij Schepdaal tot stand komen, met de nadruk op het sociale aspect.

“Er komen ook andere activiteiten”, zegt Emmelien. “Dat kan heel breed gaan, van een avond voor vrijgezellen tot een holebi-café. Zolang onze initiatieven de mensen en de buurt maar samen brengen. Maar er is geen haast bij, we gaan voor een organische groei.”

Taalklasjes

Ook vzw De Klasbak krijgt binnenkort een vaste stek in De Beleefhoek. “Die vzw uit Dilbeek voorziet onder meer huiswerkbegeleiding en logopedie”, legt Emmelien uit. “Ze zorgen ook voor taalklasjes voor kinderen. Daarnaast werkt De Beleefhoek aan andere samenwerkingen, waaronder met vzw Kito, die aan gezinsbegeleiding doet.”

Leefbaar houden

Om het project commercieel leefbaar te houden, kan De Beleefhoek worden afgehuurd. “Het gebouw is geschikt voor privé-feestjes tot 30 à 40 personen”, zegt Emmelien. “Denk aan een verjaardag, baby-borrel, een jubileum,... Er is een ruime keuken, een bovenverdieping met twee zaaltjes en we beschikken over een leuk tuintje.”

De Beleefhoek opent op zaterdag 30 maart officieel de deuren. Intussen blijven ideeën welkom op DeBeleefhoek@gmail.com. Meer info op www.debeleefhoek.be en www.facebook.com/debeleefhoek

Het beste van Enkel voor abonnees