Zinédine Zidane tekent tot 2022 bij Real Madrid: “De beste coach ter wereld is terug”

Zinédine Zidane tekent tot 2022 bij Real Madrid: “De beste coach ter wereld is terug”

Foto: REUTERS

“Zidane regresa al Real Madrid.” Met die kop op zijn website kondigde de Spaanse topclub maandagavond officieel aan dat Zinédine Zidane opnieuw hoofdcoach wordt van Real. De Fransman tekende een contract tot 30 juni 2022.

Zidane werd maandagavond om 20u00 voorgesteld bij de club waarmee hij in zijn drie seizoenen als trainer een resem prijzen won, waaronder drie keer de Champions League, twee WK’s voor clubs en één Spaanse landstitel. Zidane, die vijf seizoenen actief was als speler van De Koninklijke, leidt dinsdag al de training bij de club van Thibaut Courtois.

Zidane nam vorige zomer ontslag bij Real en zou normaal gezien pas na dit seizoen een nieuwe club zoeken. Vooral Juventus was enorm geïnteresseerd in de diensten van de 46-jarige Gouden Bal-winnaar (3x), net als Manchester United. Maar Zidane werd ook al een tijdje gelinkt aan een terugkeer naar Real, dat dit seizoen Julen Lopetegui ontsloeg en nu hetzelfde doet met Santiago Solari. Die laatste stond amper 28 wedstrijden aan het hoofd van De Koninklijke. Solari mag wel bij Real Madrid blijven, zij het niet meer als hoofdcoach. “We willen Solari bedanken voor zijn werk, toewijding en loyaliteit aan de club die hij altijd heeft getoond en zijn thuis is”, vertelde voorzitter Florentino Perez.

In La Liga en de Copa del Rey is de ploeg van Thibaut Courtois uitgeschakeld en ook het Europese seizoen zit erop. De fiere titelverdediger werd in de achtste finales belachelijk gemaakt door Ajax.

Voorzitter Perez: “De beste trainer ter wereld is terug”

“We weten dat we door een moeilijke periode komen”, vertelde voorzitter Perez maandagavond. “We weten dat onze fans het op dit moment moeilijk hebben. Maar ik wil iedereen vertellen dat onze spelers ons veel trofeeën hebben bezorgd. Dat mogen we niet vergeten. We zullen hen daar ook altijd dankbaar voor zijn. We hebben een geweldige ploeg, maar we hebben de collectieve doelen die we dit seizoen gesteld hadden niet bereikt. Het is nu tijd voor een nieuw project, nieuwe titels en succes”, zei Perez, die vervolgens Zidane rechtstreeks aansprak. “Je weet hoe belangrijk deze club is. Je bent altijd loyaal. Je staat voor de waarden van deze club. De beste trainer ter wereld is terug. Bedankt Zizou. Er wacht jou nu een nieuwe uitdaging, welkom thuis.”

Zidane: “Ik vertrok hier omdat het nodig was”

Net als in zijn beste dagen op het veld, dribbelde Zidane maandagavond gracieus door de heikele vragen vanuit de bomvolle perszaal van Bernabeu. “Ik weet dat het een speciale dag is voor iedereen bij Real. Ik ben héél blij om terug thuis te zijn. Toen ik de club verliet, had ik het nodig. De spelers ook. Ze hadden alles gewonnen. Er was verandering nodig op dat moment. Ik heb niet alles goed gedaan hier. We wonnen wel de Champions League, maar we verloren de titelstrijd en de beker. Na 2,5 jaar bijna alles gewonnen te hebben, voelde ik dat Real iets anders nodig had om dat te blijven doen. Er waren er dingen aan het veranderen.”

Waarom hij dan toch terugkeert? “Omdat de voorzitter dat gevraagd heeft. Ik heb de voorzitter hoog zitten, daarom ben ik terug. Na een pauze van acht maanden wou ik terug trainer worden. Natuurlijk is er hier ondertussen het één en ander veranderd. Ik ben niet blij met hoe de zaken hier gelopen zijn de voorbije maanden. Ik was een outsider, maar het voelde toch alsof ik er ook bij betrokken was omdat het mijn spelers waren. Ik weet dat de spelers er ook zo over denken. Als je veel gewonnen hebben, kan je al eens een mindere periode hebben. Dat is wat er dit jaar gebeurd is in Madrid. Als je helemaal bovenaan staat moet je soms opnieuw leren verliezen. Het is onmogelijk om alles te winnen. Ik geef niemand de schuld. Lopetegui en Solari hebben hun best gedaan voor de club, ik ga hun werk niet analyseren. Ik kijk liever vooruit. We hebben nog elf wedstrijden te gaan, ik wil die zo goed mogelijk beëindigen. We moeten zien wat er hier ontbreekt en vervolgens een goede basis bouwen voor de toekomst.”

Het vertrek van Zidane viel ook samen met het vertrek van Cristiano Ronaldo naar Juventus. Hoopt Zidane om de Portugees terug naar Madrid te halen? “Dat is nu niet van belang. Iedereen weet wat Cristiano hier gepresteerd heeft en hij is één van de besten ter wereld. Maar daar gaan we nu niet over praten”, ontweek hij de vraag. Ook over mogelijke andere transfers - zoals de eventuele komst van Eden Hazard - wou Zidane zoals verwacht niet praten. “Ik heb tijd genoeg om met de beleidsmakers te praten en dat zullen we bekijken tegen het einde van het seizoen.”

LEES OOK.Sergio Ramos toont zich een echte kapitein op Twitter: “Gele kaart in Amsterdam was grote fout”

 

 

De eerste wedstrijd van Zidane 2.0 wordt er eentje thuis tegen Celta de Vigo op zaterdag 16 maart. Afwachten of de Fransman de rust doet terugkeren in Madrid, waar kapitein Sergio Ramos het onlangs nog aan de stok kreeg met voorzitter Florentino Perez.

 

 

PORTRET ZIDANE

Spelerscarrière:

Clubs: Cannes (1988-1992), Bordeaux (1992-1996), Juventus (Ita/1996-2001), Real Madrid (Spa/2001-2006)

1e match in 1e klasse: 20/05/1989, Nantes-Cannes (1-1)

506 wedstrijden in Franse Ligue 1, 95 doelpunten

108 Europese wedstrijden (82 in C1, 26 in C3), 18 doelpunten

Franse nationale ploeg: 108 selecties (101x titularis, 7x invaller, 25x kapitein)

Doelpunten bij nationale ploeg: 31

1e selectie: 17/08/1994, Frankrijk-Tsjechië (2-2)

1e doelpunt in selectie: 17/08/1994, Frankrijk-Tsjechië (2-2)

Laatste selectie: 09/07/06 Frankrijk-Italië (WK-finale) 1-1 na verlengingen, Italië wint na strafschoppen

Laatste doelpunt in selectie: 09/07/2006, Frankrijk-Italië

Palmares:

WK 1998

EK 2000

Champions League 2002

Intercontinentale Beker 1996, 2002

Europese Supercup 1996, 2002

Italiaans kampioenschap 1997, 1998

Italiaanse Supercup 1997

Spaans kampioenschap 2003

Spaanse Supercup 2001, 2003

Individueel palmares:

Ballon d’Or 1998

FIFA-Speler van het Jaar 1998, 2000, 2003

UEFA-Speler van het Jaar 2002

Beste Speler van het WK 2006

. Trainerscarrière:

Clubs: Real Madrid Castilla (Spa/2014-2016), Real Madrid (Spa/2016-2018 en vanaf maart 2019)

Champions League 2016, 2017, 2018

Europese Super Cup 2016, 2017

La Liga 2017

Spaanse Super Cup 2017

WK clubs 2016, 2017

Individueel:

FIFA Trainer van het Jaar 2017 .

Zinédine Zidane tekent tot 2022 bij Real Madrid: “De beste coach ter wereld is terug”
Foto: Photo News
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

LaLiga Santander Regulier

Vorige speeldag Volgende speeldag

Speeldag 33 -

GS W V G DS P
1 Real Madrid 32 21 3 8 60/21 71
2 Barcelona 33 21 5 7 74/35 70
3 Atlético Madrid 33 15 4 14 43/25 59
4 Sevilla 33 15 6 12 48/33 57
5 Villarreal CF 33 16 11 6 53/40 54
6 Getafe CF 32 14 8 10 42/30 52
7 Athletic Club 33 12 9 12 38/28 48
8 Real Sociedad 32 14 13 5 48/41 47
9 Granada CF 33 13 13 7 40/38 46
10 Valencia CF 33 12 11 10 41/48 46
11 Levante UD 33 12 15 6 41/46 42
12 CA Osasuna 32 10 11 11 38/47 41
13 Real Betis 33 9 14 10 43/54 37
14 Real Valladolid 33 7 11 15 27/37 36
15 Deportivo Alavés 33 9 16 8 32/50 35
16 SD Eibar 32 9 15 8 34/48 35
17 RC Celta 33 7 13 13 32/42 34
18 Real Mallorca 33 8 20 5 35/56 29
19 CD Leganés 33 5 18 10 24/49 25
20 Espanyol 32 5 18 9 26/51 24