Strafste Gentse Muzikant: Wim Claeys
© DVH
Derde keer, goede keer, zo lijkt het wel. Wim Claeys (46) was dit jaar voor de derde keer genomineerd en kon zijn nominatie eindelijk verzilveren. De zanger, muzikant, cabaretier en behouder van het Gentse lied kaapte maandagavond de prijs in de categorie Muziek weg voor Helmut Lotti en Lady Linn.
Claeys zegde twintig jaar geleden zijn job als wiskunde- en fysicaleerkracht op om voltijds voor de muziek te gaan, en met succes. De lijst met aansprekingen van de Strafste Muzikant is lang: zanger, muzikant, cabaretier, behoeder van het Gentse lied en noem maar op. Vorig jaar trok hij naar 22 lagere scholen om de kinderen Gentse liedjes aan te leren. Tijdens de Week van het Gents mochten de 2.000 (!) leerlingen al die liedjes zingen in de grote concertzaal van De Bijloke.
Tijdens diezelfde Week van het Gents werd ook de eerste cd voorgesteld de Claeys maakte met jeugdkoor De Stemband. Het koor figureerde mee in Het Lam Gods, het openingsstuk van het NTGent. Claeys speelde er (op video) de rol van God de Vader, de kinderen zaten op het podium met hun neus op een naakt, ‘vrijend’ koppel. Het leidde tot enige controverse maar evengoed tot de reactie: “Dit kan alleen in Gent. En in Gent moet dat kunnen.”
Kind van de collaboratie
Met zijn muziektheatervoorstelling Zwartzak, die hij onlangs speelde in de Minard, scoorde Claeys opnieuw. In Zwartzak vertelt hij het verhaal van zijn vader, een SS’er tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij deed het verhaal ook in de Cansvasreeks Kinderen van de collaboratie én schreef er het boek Mijn papa was bij de SS over.