Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
Het Nieuwsblad camera closecorrect down facebook gplus nextprevquote share twitter video

Het hekwerk aan het kunstgrasveld zakte als nat karton in elkaar. “Er zal moeten worden bekeken in welke toestand de niet omgevallen bomen zich bevinden”, zegt voorzitter Johan De Munck. “We mogen geen risico’s nemen.”foto’s jvi

Bomen vallen op kunstgrasveld FC Schepdaal

Hevige stormwind vernieltgloednieuwe sportinfrastructuur

Schepdaal

-

De hevige stormwind berokkende veel schade aan de infrastructuur van voetbalclub FC Schepdaal. Dat ook het gloednieuwe hekwerk en het synthetisch veld averij opliepen nog voordat de officiële opening er is, maakt het extra zuur.

De hevige wind ontwortelde zondag drie bomen vlak naast het gloednieuwe kunstgrasveld van voetbalclub FC Schepdaal. De natuurkracht moet enorm geweest zijn. Zonder pardon vielen de zware stammen op het gloednieuwe hekwerk rond het veld. Zowel de netten als een lager hek rond het veld zakten als nat karton in elkaar. Wat rest, is een hoopje blinkend schroot.

“Wellicht heeft de wind eerst één boom omvergeblazen”, zegt clubvoorzitter Johan De Munck. “Uiteindelijk heeft dat gevaarte twee andere bomen mee gesleurd. De schade is enorm. Gelukkig heeft het hekwerk de eerste slag van de bomen opgevangen. Hierdoor is de averij aan het gloednieuwe kunstgrasveld hopelijk beperkt gebleven. Al zal verder onderzoek dat eerstdaags nog moeten uitmaken. Voorlopig liggen de bomen in de weg om dat te kunnen nagaan.”

Niemand gewond

Op het moment dat de bomen vielen, werd er gelukkig geen wedstrijd gespeeld. Het veld is nog maar sinds begin dit seizoen in gebruik. “Enkele uren voordien waren de zondagsreserven er wel aan de slag”, zegt De Munck. “Toen was de wind nog niet zo hevig. Dat niemand gewond raakte, blijft het allerbelangrijkste.”

Johan De Munck Clubvoorzitter FC Schepdaal “Gelukkig ving het hekwerk de eerste slag van de bomen op. Hierdoor is de averij aan het gloednieuwe kunstgrasveld hopelijk beperkt gebleven”

Of het kunstgrasveld snel weer bespeelbaar zal zijn, is nog niet duidelijk. “Trainingen geven zal geen probleem zijn”, zegt de clubvoorzitter. “Voor de wedstrijden zullen de zware stammen weggehaald moeten worden. Ook de kleine takken die overal verspreid liggen, moeten weggeveegd worden. Daarnaast zullen we moeten nagaan in welke toestand de niet omgevallen bomen zich bevinden. We mogen zeker geen risico’s nemen.”

Ook aan het aanpalende voetbalveld liet de stormwind sporen na. De netten om ballen tegen te houden, hield hier wel stand, al was het nipt. “De constructie is door de wind verwrongen en lijkt op elk moment in elkaar te kunnen zakken”, zegt De Munck. “Het lijkt mij onverantwoord om momenteel op dit terrein wedstrijden te laten plaatsvinden. Volgens mij zal geen enkele scheidsrechter dit toelaten. Ook hier zal dus ingegrepen moeten worden.”

Sven Kums

De club zal in samenspraak met het gemeentebestuur bekijken hoe het nu verder moet. De Munck hoopt dat de infrastructuur rond het kunstgrasveld helemaal in orde zal zijn voordat de officiële opening plaatsvindt. Deze staat gepland op 21 april. “Dat wordt een heel belangrijke dag voor de club”, zegt de voorzitter. “We hebben dan ook al een heleboel festiviteiten gepland. Het synthetisch veld zal op die dag officieel de naam ‘Sven Kums’ krijgen. We hopen uiteraard dat hij er zelf bij kan zijn, al zal dat van de planning van RSC Anderlecht afhangen. Aangezien de club, nota bene dankzij een glansprestatie van Kums, play-off 1 zal spelen, zien we onze kansen jammer genoeg slinken. Al hebben we er zeker nog goede hoop bij.”

De netten aan het grasveld zijn verwrongen door de wind en lijken op elk moment in elkaar te kunnen zakken.

Het beste van Enkel voor abonnees