Fit & Gezond

Dit zijn de beste landen om als vrouw in te leven

Dit zijn de beste landen om als vrouw in te leven

Foto: Shutterstock

Heel wat landen hebben nog een lange weg af te leggen wat gendergelijkheid tussen mannen en vrouwen betreft, maar België doet het daarin niet al te slecht. Ons land haalt net de top twintig van de Women’s Liveability Index 2019. Die wordt aangevoerd door Noorwegen.

Benieuwd naar wat het beste land is om als vrouw in te leven? Nestpick, een verhuurplatform van gemeubelde appartementen, zocht het uit en stelde de Women’s Liveability Index 2019 samen. Daarin werden honderd landen opgenomen. Voor de ranglijst werd onder meer gekeken naar een aantal factoren waaronder veiligheid en huiselijk geweld, toegang voor vrouwen tot gezondheidszorg en onderwijs, legaliteit van abortus, kiesrecht en het risico op armoede.

Kwam als beste uit de bus: Noorwegen. Die primus kreeg in de top drie het gezelschap van Zweden en Canada. Andere Scandinavische landen scoorden eveneens hoog, want in de top tien staan ook nog Finland en IJsland. België prijkt op nummer twintig en doet het daarmee slechter dan onze buurlanden Duitsland (11), Frankrijk (15) en Nederland (16). In Afrika is het dan weer povertjes gesteld en Nigeria sluit dan ook de top honderd op de laatste plaats af.

Loonkloof en veiligheid

Vooral wat de loonkloof betreft scoort ons land goede punten, die bedraagt met 3,70 procent een stuk minder in vergelijking met pakweg Estland dat op plaats tien staat en daar een pijnlijke 28,34 procent laat optekenen. In vergelijking met heel wat Scandinavische landen is bij ons ook de btw op maandverbanden en tampons een stuk lager. Minder goed doen we het dan weer op het vlak van veiligheid.

Wake-upcall

“Nu er steeds meer vrouwen naar het buitenland trekken om daar te wonen of te werken, wilden we een handige tool creëren waarmee ze de kwaliteit van het leven in verschillende landen met elkaar kunnen vergelijken”, zegt Ömer Kücükdere, managing director van Nestpick. “We hopen dat de Women’s Liveability Index een kleine rol kan spelen bij het benadrukken van de landen die actief streven naar een evenwicht tussen mannen en vrouwen. De landen aan de onderkant van de index zouden het voorbeeld van de top 20 landen moeten volgen. Dit moet een wake-upcall zijn.”

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees