NBA-superster Russell Westbrook bedreigt toeschouwer na racistische opmerking: “Ik maak je kapot, jou en je vrouw!”

NBA-superster Russell Westbrook bedreigt toeschouwer na racistische opmerking: “Ik maak je kapot, jou en je vrouw!”

Foto: AP

De Oklahoma City Thunder wonnen maandagnacht met 89-98 op het veld van de Utah Jazz, maar dat was niet hetgene waar het op de persconferentie na afloop over ging. Superster Russell Westbrook had namelijk een toeschouwer bedreigd na wat hij een racistische opmerking vond.

De voormalige MVP leidde zijn team, de nummer vier in de Western Conference, naar een knappe overwinning met 23 punten, 11 rebounds en 8 assists. Maar tijdens het tweede kwart verloor de 30-jarige Amerikaan even zijn kalmte toen hij op het einde van de bank zat uit te rusten.

Een supporter van de thuisploeg zou volgens Westbrook het volgende gezegd hebben: “Get down on your knees like you’re used to”. Vertaald: “Ga op je knieën zitten zoals je gewoon bent”. Volgens de atletische point guard een racistische opmerking die niet door de beugel kon. Zo bleek uit een video die viraal ging op sociale media. Daarin roept Westbrook: “I’ll f**k you up… you and your wife. I’ll f**k you up!”. Vrij vertaald: “Ik maak je kapot, jou en je vrouw”.

“Er moet iets gebeuren”

Na afloop ging Westbrook dieper in op het incident. “Ik ga geen onrespectvol gedrag blijven tolereren ten opzicht van mijn familie”, zei de Amerikaan. “Ik denk dat er gewoon iets moet gebeuren. Er moeten gevolgen zijn voor dit soort mensen, die naar wedstrijden komen om te zeggen en doen wat ze willen. Dat is niet eerlijk naar de spelers toe, niet enkel voor mij.”

De superster van de Thunder had dan ook geen spijt van zijn reactie. Die kwam er waarschijnlijk omdat de opmerking van de Jazz-fan verwees naar het protest van Colin Kaepernick, de NFL-speler die op zijn knie ging zetten tijdens het Amerikaanse volkslied uit onvrede met het brutale optreden van de Amerikaanse politie tegen zwarten.

“Als ik het opnieuw moest doen, zou ik exact hetzelfde zeggen. Ik wil mezelf verdedigen, voor mijn familie, mijn kinderen, mijn vrouw, mijn moeder en mijn vader. Elke keer opnieuw. Dat ik zijn vrouw bedreigde? Ik heb nog nooit een vrouw aangeraakt, nooit. Maar toen hij die woorden zei, herhaalde zijn vrouw dat. Zo is het eigenlijk begonnen. Ik weet dat jullie het einde van de video gezien hebben maar hoe die startte, is veel belangrijker in dit geval.”

“Hij werd gewoon gek”

Westbrooks verhaal werd bevestigd door ploegmaat Raymond Felton, maar de 45-jarige Shane Keisel (de bewuste fan) verdedigde zich bij ESPN. De Amerikaan beweert dat hij “voor de fun” begon te roepen dat Westbrook ijs op zijn knieën moest leggen. Hij zei ook dat zijn vriendin Jennifer Huff niets geroepen heeft naar de basketter. “Hij werd gewoon gek”, aldus Keisel. “Ze stond nooit recht of zo. Ze zei geen enkel woord tegen hem. Ik bedoel, we waren heen en weer aan het roepen maar een man zou een vrouw nooit zo mogen bedreigen. Punt”

“Ik ben niet bang van hem hoor, laat maar komen”, voegde Keisel er nog aan toe.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.