Luchtverkeersleiders voeren dinsdag actie: “Luchthavens zullen een probleem hebben”

Luchtverkeersleiders voeren dinsdag actie: “Luchthavens zullen een probleem hebben”

Archiefbeeld Foto: Photo News

Het personeel bij luchtverkeersleider Skeyes (het vroegere Belgocontrol) gaat dinsdagavond en -nacht actie voeren. “We gaan een waarschuwing geven”, zegt vakbondsman Lennert Mervilde van VSOA. “De werkdruk is te hoog om de veiligheid van het luchtverkeer te garanderen.” De christelijke vakbond ACV-Transcom diende een maand geleden een stakingsaanzegging in, VSOA deed maandag hetzelfde.

De acties worden dinsdag vanaf 22 uur gevoerd in blokken van twee uur. Daardoor zullen er geen vluchten mogelijk zijn op achtereenvolgens Brussels Airport, de luchthaven van Oostende en in Luik, dus telkens gedurende twee uur. Woensdag van 4 tot 6 uur zou dan het volledige Belgische luchtruim gesloten zijn. Nadien volgt nog een actie van twee uur op de luchthaven van Charleroi.

Na de actie zal het personeel van Skeyes het management een week de tijd geven tot de volgende verzoeningsvergadering, die gepland is op 18 maart. “Als die niks oplevert, dan komen er verdere acties”, zegt Mervilde.

Sociale onrust

Aanleiding van de sociale onrust is ontevredenheid bij het personeel van skeyes over een heleboel dossiers. In totaal heeft ACV-Transcom ruim 25 punten in de stakingsaanzegging (acties zijn mogelijk tot 23 maart) opgenomen. Het gaat onder meer over de aanvragen rond loopbaanonderbreking, benoemingen en premies, maar ook over een nieuw opleidingscentrum in Steenokkerzeel. De vakbond heeft vragen bij de transparantie van de joint venture.

Een verzoeningsvergadering maandag bij Skeyes leverde niets op. De voorstellen van de directie van Skeyes doet ACV-Transcom af als “ruim onvoldoende, zelfs lachwekkend”. ACV-Transcom zegt de luchthavens en passagiers niet te willen treffen. “Daarom gaven we ook heel wat extra tijd en een positief signaal tijdens de krokusvakantie. De directie bleef en blijft echter provoceren en spelletjes spelen. Het totale gebrek aan respect jegens het personeel neemt hallucinante vormen aan.”

Onbegrip bij directie

De directie van skeyes reageert echter met verbazing en onbegrip op de acties. “Wij begrijpen niet waarom er nu acties nodig zijn, terwijl alle overleg lopende is”, zegt woordvoerder Dominique Dehaene. De woordvoerder benadrukt ook dat, zolang er geen minimale dienstverlening is, de directie niet kan ingrijpen. “Er lopen momenteel onderhandelingen op verschillende vlakken”, zegt Dehaene. “Wat de stakingsaanzegging betreft, heeft de directie maandag voorstellen gedaan en is er afgesproken om volgende week opnieuw rond de tafel te zitten.”

Daarnaast is er volgende week vrijdag een paritair comité gepland, aldus Dehaene. “Daar staan op de agenda structurele oplossingen zoals nieuwe aanwervingen en de mogelijkheid om rechtstreeks aan te werven voor Canac2 (het luchtverkeersleidingscentrum in Steenokkerzeel, nvdr.). Ook de eisenbundel van de vakbonden zal daar aan bod komen, net als het belangrijke punt van de minimale dienstverlening.”

Dehaene benadrukt voorts dat de onderhandelingen over de uurroosters in een eindfase zitten. “Gezien al dit lopende overleg begrijpen wij niet waarom er nu acties komen”, aldus de woordvoerder.

Corrigeer

NIEUWS