Raadkamer wil zoon van Melikan Kucam vrijlaten, parket gaat in beroep

Raadkamer wil zoon van Melikan Kucam vrijlaten, parket gaat in beroep

Foto: rr

De raadkamer in Antwerpen wil de de 21-jarige zoon van Melikan Kucam (44) dinsdag vrijlaten onder voorwaarden. Het parket tekende meteen beroep aan tegen die beslissing, waardoor hij toch in de cel blijft. Hij zal nu binnen de vijftien dagen voor de kamer van inbeschuldigingstelling verschijnen.

De zoon van het Mechels N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam werd eind januari aangehouden in het onderzoek naar gesjoemel met humanitaire visa. Hij wordt verdacht van mensensmokkel, criminele organisatie en afpersing.

De twintiger verklaarde dat hij zijn vader enkel geholpen had met de administratieve taken in het kader van het opstellen van de lijsten met mensen die in aanmerking kwamen voor een humanitair visum. “En daar blijft hij ook bij. Hij heeft in zijn ogen niets verkeerd gedaan”, stelt zijn advocaat John Maes. Of die hulp strafrechtelijke gevolgen krijgt, zal later nog moeten blijken.

De raadkamer vond de aanhouding van de zoon niet langer noodzakelijk voor het onderzoek en wilde hem vrijlaten onder voorwaarden. Het parket verzet zich daartegen en ging in beroep. Binnen de vijftien dagen moet de kamer van inbeschuldigingstelling nu beslissen of hij al dan niet verder aangehouden blijft.

Melikan Kucam was een van de particulieren die in samenspraak met het kabinet van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) lijsten opstelde met mensen die in aanmerking kwamen voor een humanitair visum. Het ging om leden van de christelijke Assyrische gemeenschap. Vader Kucam zou zich laten betalen hebben om mensen op die lijst te plaatsen, maar hij ontkent dat met klem. Hij is ook nog altijd aangehouden in het onderzoek.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees