Vaccinaties voor alle katten na HIV-besmetting

Vaccinaties voor alle katten na HIV-besmetting

Freddy was aangedaan toen hij over de besmette adoptiekatten hoorde. Foto: pvw

Eppegem / Zemst -

Het Dierenopvangcentrum Zemst zal in de toekomst alle katten testen op het leukemie of kattenaids nadat tien katten besmet bleken met het FIP-virus. Drie katten overleden aan de ziekte.

Freddy Heikoop, uitbater van het dierenasiel, nam die beslissing nadat hij kort opeenvolgend twee telefoontjes had gekregen van bedroefde adoptanten omdat ze hun kat moesten laten inslapen. In beide gevallen ging het om katten die in het Zemsts dierenasiel terecht kwamen na een inbeslagname in Haacht.

“Wij hebben ons over die tien dieren ontfermd”, zegt Freddy. “Op het eerste leek er niets mis met de dieren. Maar toen er plots twee telefoontjes na elkaar binnen kwamen, begon ik mij zorgen te maken.”

Twee virussen

Hij belde ook de overige adoptanten op en verzocht hen langs te gaan bij een dierenarts. “Alle in beslag genomen katten bleken besmet het Feline Infectieuze Peritonitis-virus (FIP). Sommige katten hadden ringwormen, anderen waren besmet met het aidsvirus. Dat was een klap. Daarom hebben we beslist om alle katten die nu binnenkomen te testen op beide virussen. Voordien werden katten enkel getest als er een zichtbaar vermoeden was van een virus. Daardoor verhoogt de prijs van een adoptiekat van 150 naar 160 euro. Het FIP-virus kan niet op voorhand getest worden.”

Bij drie katten had de ziekte zich zodanig gemanifesteerd dat ze werden ingeslapen. Vier katten keerden terug naar het asielcentrum en drie adoptanten besloten de besmette poezen bij te houden. “De zieke katten moeten worden binnen gehouden. Het virus kan immers enkel worden doorgegeven via het bloed. Zoals dat bij een vechtpartij gebeurd bijvoorbeeld. Niet door speeksel. De ziekte kan evenmin worden overgedragen naar mensen of andere huisdieren.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio