Nieuwe Brexitcrash: Brits parlement stemt akkoord Theresa May massaal weg

Video: reuters

Voor de tweede keer heeft het Britse parlement het Brexit-akkoord van premier Theresa May weggestemd. May had het akkoord dat ze maandag sloot met de EU nochtans met de moed der wanhoop verdedigd, maar opnieuw stuit ze op een njet. Uitstel wenkt nu voor de Brexit. Theresa May is, ondanks deze nieuwe vernedering, niet van plan om op te stappen en blijft gewoon aan.

Het was voorspeld, en het is ook zo uitgekomen: met een stevige meerderheid heeft het Britse parlement het Brexitakkoord weggestemd dat premier Theresa May had afgesloten met de EU: 391 parlementsleden stemden tegen, slechts 242 stemden voor. 150 stemmen te weinig: dat is beter dan de 230 die May in januari tekortkwam, maar nog steeds ruim onvoldoende voor een meerderheid. In een eerste reactie betreurde de Britse premier “ten diepste” dat het akkoord voor de tweede keer in twee maanden werd verworpen.

May had van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker nochtans enkele “verduidelijkingen” gekregen die werden toegevoegd aan het eerste akkoord dat twee maanden geleden al werd weggestemd door het parlement. Onder meer over de Ierse grenskwestie of backstop, het eeuwige struikelblok, waren er volgens May nu “wettelijke garanties” dat dat een tijdelijke oplossing zou blijven.

Maar dat heeft het parlement dus niet overtuigd, hoewel May er dinsdagmiddag nog alles aan deed. Met hese stem en duidelijk vermoeid had ze de deal verdedigd. “Als dit akkoord afgekeurd wordt, dan kan het zijn dat Brexit verloren is”, zei ze.

LEES OOK. Met hese stem: Theresa May verdedigt haar Brexit-voorstel in Brits parlement

EU: “Impasse kan enkel in Verenigd Koninkrijk opgelost worden”

De Europese Unie betreurt deze uitkomst alvast. “We hebben alles gedaan wat we konden om te helpen om het echtscheidingsakkoord met het Verenigd Koninkrijk over de streep te trekken. De impasse kan enkel opgelost worden in het Verenigd Koninkrijk. Onze voorbereidingen op een no deal zijn nu belangrijker dan ooit tevoren”, zo tweette hoofdonderhandelaar Michel Barnier na afloop.

Ook woordvoerders van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Europees president Donald Tusk beklemtonen dat een oplossing voor de impasse enkel in Londen kan gevonden worden. Ze beklemtonen ook dat het functioneren van de Europese instellingen gewaarborgd moet blijven. Daarmee doelen ze allicht op het Europees Parlement. Eind mei vinden er verkiezingen plaats en begin juli wordt de nieuwe legislatuur op gang getrapt. Indien Groot-Brittannië op dat moment nog steeds tot de Europese Unie behoort, dan moet het volksvertegenwoordigers naar Straatsburg sturen.

Ook Guy Verhofstadt, die namens het Europees Parlement de onderhandelingen met Londen opvolgt, wees erop dat de knoop enkel ontward kan worden aan de andere kant van het Kanaal. “Enkel een samenwerking over de partijgrenzen heen, die het land op de eerste plaats zet, kan een einde maken aan deze rotzooi. Als dat gebeurt, dan zullen we volledig samenwerken”, aldus de oud-premier.

LEES OOK. Bourgeois pleit voor douane-unie nadat Brexit-deal opnieuw sneuvelt: “De minst slechte oplossing”

No deal?

En nu? Morgen wordt er nu opnieuw gestemd: dit keer over de vraag of het parlement wil dat de Britten zonder akkoord uit de EU stappen: het zogenaamde ‘no deal’-scenario. Boris Johnson, de voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken, had die oplossing in het parlement nog de “enige veilige uitweg” genoemd. Maar zo’n no deal dreigt enorme politieke en economische chaos met zich mee te brengen.

LEES OOK. Drie Brexit-stemmingen op twee dagen, expert Hendrik Vos schat de kansen in: “Harde Brexit is blind doorgaan en desnoods crashen” (+)

May verzekerde de parlementsleden dinsdagavond na de stemming echter al dat ze woensdag zoals beloofd mogen stemmen, al waarschuwde ze hen wel dat een verlenging van de onderhandelingen de problemen rondom het Britse vertrek niet van tafel veegt, en dat de Europese Unie moet instemmen met zo’n verzoek om uitstel.

Uitstel?

Als het parlement ook “nee” stemt tegen zo’n no deal, dan wordt de dag nadien gestemd over de vraag of de Britten uitstel moeten vragen aan de EU of niet. Komt die vraag er, dan is uitstel van de Brexitdatum voor België een optie. “Maar dan moeten we wel weten waarvoor”, zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). Ons land schaart zich daarmee achter onder meer de Franse president Emmanuel Macron.

Voor Theresa May zelf is het nieuwe neen opnieuw een enorme opdoffer. De vraag is hoe lang zij nog in het zadel kan blijven als premier, als ze elke keer op dezelfde muren blijft botsen in de Brexit-kwestie. Oppositieleider Jeremy Corbyn van het socialistische Labour riep na de stemming alvast op om nieuwe algemene verkiezingen te organiseren.

LEES OOK. Waarom de “zombie-premier” al twee jaar wankelt, maar nog niet is gevallen (+)

Het belangrijkste struikelblok voor de Britten is de “backstop”, het “vangnet” dat een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland moet vermijden bij een harde Brexit. Ze willen de keiharde garantie dat die backstop tijdelijk is en dat de Britten er na een soort opzegtermijn zelf uit kunnen stappen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees