Niet vergund en niet gewenst: burgemeester laat silo’s verzegelen

Burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) stuurde de politie naar het bedrijf. Foto: PTB

Poperinge / Watou -

Burgemeester Christof Dejaegher heeft niet vergunde silo’s in Watou laten verzegelen. Enkele buurtbewoners klaagden over een onveilige situatie. De zaakvoerder reageert verontwaardigd op de sluiting.

“Sinds de afwerking van de silo’s is er heel wat bedrijvigheid op en rond de site, er rijden veel grote landbouwmachines af en aan. Nochtans gebeurde de installatie ervan zonder vergunning”, vertelt Anne Pouillie, buurtbewoonster en lid van Groen. “De silo’s produceren zeer giftige stoffen. De buren zijn bezorgd om hun veiligheid en gezondheid, en vooral ook verbaasd dat dit zomaar kan. Wij wonen aan een toeristisch landweggetje met vakantiehuizen en wandel- en fietsknooppunten. Wij vrezen dat we onze rust en mooie uitzichten kwijt zijn. Er is nu al geurhinder, wat wordt dat tijdens de zomer?”

Enkele buurtbewoners vroegen de burgemeester of hij op de hoogte was van de mestverwerking. “Ik heb geen weet van een vergunning hiervoor”, reageert burgemeester Christof Dejaegher (CD&V). “Daarom besloot ik om de politie naar het bedrijf te sturen. Er werd al twee keer proces-verbaal opgesteld. Een stillegging op stedenbouwkundige gronden achtte de bevoegde overheid blijkbaar niet aangewezen. Er is evenwel sprake van overlast door transport en aan- en afvoer tijdens de nacht, waarop ik zelf vanuit milieuoogpunt de stopzetting en verzegeling van de installatie heb bevolen. Dit besluit, een voorlopig maatregel, heb ik maandag ondertekend. Ik heb zelf nog geen zicht op een vergunningsaanvraag. Die moet worden bekeken door de bevoegde overheid, afhankelijk van de milieuklasse. Daarna kan er een definitieve beslissing genomen worden.”

“Nochtans milieuvriendelijk”

Volgens de zaakvoerder die de silo's liet plaatsen, is er bij de stad een vergunning in aanvraag voor de opslag van effluenten. “Als dat hier al niet meer mag, waar dan wel?”, foetert de man. “De velden van de landbouwers moeten toch bemest raken? Het gaat niet om een mestverwerking, laat staan om giftige stoffen. Wij werken met een plantaardig bemestingsproduct. De opslag is milieuvriendelijk en veroorzaakt geen geurhinder. Ik hoop dat er eens rekening gehouden wordt met onze stiel: wij moeten grote investeringen doen in een moeilijke sector die afhankelijk is van het weer. We rekenen op wat goodwill van de bevoegde instanties.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees