Vrijspraak voor nabestaanden Jean Tytgadt voor valsheid bij miljoenenerfenis

Vrijspraak voor nabestaanden Jean Tytgadt voor valsheid bij miljoenenerfenis
Gent -

De 88-jarige weduwe en drie kinderen van Jean Tytgadt, de zakenman die in 1980 overleed en een miljoenenerfenis achterliet, zijn vrijgesproken voor schriftvervalsing. Een vierde kind had klacht ingediend omdat hij zich tekortgedaan voelde bij de verdeling van de nalatenschap, en hij stelde dat een bedrag van 275 miljoen euro niet aangegeven werd. De Gentse correctionele rechtbank sprak de nabestaanden vrij omdat het openbaar ministerie niet aantoonde dat er gesjoemeld werd.

“Topmanager, briljant zakenman, captain of industry, de Vlaamse tegenhanger van Albert Frère.” Zo werd Jean Tytgadt uit Maldegem, die op 55-jarige leeftijd overleed in 1980, omschreven in de rechtbank. Het familiefortuin bestaat vooral uit aandelenpaketten van KBC, via de vroegere holding Almanij, maar voorheen ook de Belgische Betonmaatschappij, nu Besix, en staalgroothandelbedrijven Metalunion en Hallex. De vraag is of het fortuin fraudeleus werd overgedragen naar de nabestaanden.

Daarover lopen momenteel twee strafonderzoeken bij het Gentse gerecht, één rond successiefraude en een ander rond witwassen. Die zitten na jaren aanslepen “in een eindfase”, aldus het openbaar ministerie, maar deze zaak draaide om schriftvervalsing die zou gepleegd zijn bij de opmaak van de boedelbeschrijving bij de notaris. Pas in 2007 diende Didier Tytgadt klacht in, omdat hij bewijzen had verzameld dat er gesjoemeld werd. “Ik was naïef en dacht dat mijn moeder een correcte vrouw was. Ik heb mij daar volledig in mispakt”, getuigde hij voor de correctionele rechtbank. Volgens zijn advocaat merkte hij een “totale scheeftrekking” bij de verdeling van de erfenis.

“Zijn broer Alain (ex-bestuurder bij KBC, nvdr.) was beheerder van het hele patrimonium. De erfenis (het aangegeven gedeelte) zit sinds 2007 geblokkeerd bij de notaris, maar om een idee te geven: de drie kinderen (die aan de kant van de moeder staan, nvdr.) kregen in 2016 elk al 16 miljoen euro van de moeder. Een voorafje op de erfenis.” De verdediging van de moeder vroeg de vrijspraak. “Dit proces is pure hebzucht”, zei advocaat Dirk Van Gerven. “Men wil aan de overzijde absoluut meer dan de andere broers en zusters, terwijl mijn cliënte geen enkel voorkeur heeft en die ook nooit gehad heeft. Zij wou alles eerlijk verdelen en heeft zelf gezegd dat ze haar deel niet moest hebben.” Het openbaar ministerie vroeg alleen “een principiële bestraffing” voor de moeder en drie kinderen, omdat de redelijke termijn overschreden is.

De rechtbank volgde die stelling. “Het is bijna 39 jaar geleden dat de erfenis openviel”, zei rechtbankvoorzitter Hans De Waele. “Didier Tytgadt wachtte 27 jaar om klacht met burgerlijke partijstelling neer te leggen, waardoor de rechtbank geconfronteerd wordt met een bewijsproblematiek. Het is niet realistisch om bijkomend onderzoek te bevelen, rekening houdend met de redelijke termijn. Het openbaar ministerie is er niet in in geslaagd de omvang van de goederen te reconstrueren of aan te tonen dat er bewust valse verklaringen afgelegd zijn bij de boedelbeschrijving.” De partijen zullen het vonnis nu proberen gebruiken in een burgerlijk proces over de verdeling van de erfenis, maar ook die procedureslag kan nog jaren aanslepen.

De rechtbank sprak de familie woensdagochtend volledig vrij voor de schriftvervalsing. Volgens rechter De Waele leverde het onderzoek geen bewijs. “Dat er gelogen is bij de aangifte van de nalatenschap is zeker”, klonk het. “Maar er wordt geen bewijs geleverd of die leugens uit onwetendheid waren, of wetens en willens werden verklaard om een deel van de familie op te lichten”, klonk het.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees