Uniek: Blueberry krijgt als eerste egel een chemobehandeling

Uniek: Blueberry krijgt als eerste egel een chemobehandeling

Blueberry, de driejarige egel van Gabriëlla Fagnotti (25) uit Rotterdam heeft huidkanker en wordt behandeld met chemo. “Dat is nog nooit eerder gebeurd”, vertelt ze in de Nederlandse krant Algemeen Dagblad.

Eerst dacht Gabriëlla dat Blueberry een ontsteking had. De dierenarts bracht een ander verdict: een tumor, een kwaadaardige. “Blueberry laten inslapen?” stelde de dierenarts voor. Maar dat wilde Gabriëlla niet. Er moest toch iets mogelijk zijn om Blueberry te helpen?

De dierenarts verwees door naar de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren in Utrecht. Daar krijgt het diertje nu elektrochemotherapie. Een behandeling die normaal gesproken alleen honden en katten krijgen, maar voor Blueberry werd een uitzondering gemaakt.

Eerst kreeg het egeltje een spuit in de tumor. Middels kleine elektrische schokjes, laten de artsen het product diep in het gezwel doordringen. Bij katten werkt die therapie behoorlijk goed, het is afwachten of het ook bij een egeltje succesvol is.

Zelf helpen

“Wel al zeker is: door de behandeling zullen de stekeltjes niet uitvallen” , zegt Gabriëlla. Ze mag ook zelf actief mee helpen aan het herstel van Blueberry. Ze moet haar huisdiertje tweemaal per dag vloeibare antibiotica en een pijnstiller in het bekje spuiten. Over een maand moet ze dan op controle en zal blijken of de chemotherapie aansloeg.

Heel de behandeling kost 500 euro.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees