“Death metal wekt vreugde, geen geweld op”

“Death metal wekt vreugde, geen geweld op”
Brussel -

Wie lang naar muziek met agressieve thema’s luistert, is niet ongevoeliger voor gewelddadige beelden dan wie zo’n muziek niet graag hoort. Dat blijkt uit een studie aan de Macquarie University in Australië waarover de Britse omroep BBC woensdag bericht. De muziek leidt vooral tot vreugde en inspireert niet tot geweld, klinkt het. Voor het onderzoek is onder meer het lied ‘Eaten’ van de death metal-band Bloodbath gebruikt in een psychologische test die de onbewuste reacties van mensen nagaat.

De studie maakt deel uit van een langlopend onderzoek van professor Bill Thompson van de universiteit en zijn collega’s naar de emotionele effecten van muziek. “Veel mensen genieten van triestige muziek, en dat is een beetje een paradox. Waarom zouden we onszelf triest willen maken?”, aldus de professor aan BBC. “Hetzelfde gaat op voor muziek met agressieve of gewelddadige thema’s.”

Deelnemers aan het onderzoek waren 32 zelfverklaarde liefhebbers van death metal of heavy metal (onder wie 24 mannen) en 48 mensen (24 mannen) die geen fan zijn van het genre. Het gaat om studenten van de universiteit van de leeftijdsgroep 18 tot 35 jaar. De fans luisterden naar metal met gewelddadige thema’s. De deelnemers kregen onaangename beelden te zien, terwijl ze ofwel ‘Eaten’ van Bloodbath of ‘Happy’ van Pharrell Williams te horen kregen, een lied met een vrolijk thema.

Eaten

Uit het onderzoek bleek dat de fans op dezelfde wijze de bedreigende, gewelddadige beelden verwerkten als zij die het metalgenre niet graag horen. De liefhebbers zijn dus niet ongevoelig geworden voor gewelddadige beelden. “Fans (van death metal, nvdr.) zijn aangename mensen”, aldus Thompson. “Ze gaan niet naar buiten om mensen pijn te doen.”

‘Eaten’ heeft kannibalisme als thema. “Ik zou echt ontzet zijn als iemand naar het lied luistert en dan een verlangen voelt om door een kannibaal te worden opgegeten”, reageerde Nick Holmes, zanger van Bloodbath, aan de Britse omroep. Volgens hem zijn de liedjesteksten van de groep “eigenlijk een auditieve versie van een horrorfilm uit de jaren 80”. “De meerderheid van death metal-fans zijn intelligente, attente mensen die gewoon een passie voor de muziek hebben.”

Volgens professor Thompson zijn vreugde en ‘empowerment’ de dominerende emotionele reacties op dat muziekgenre. “Dat is een fantastisch gegeven.”

Holmes stemt daarmee in. Hij geniet vooral van “melancholische, dramatische, triestige of agressieve” muziek. “Ik haal vreugde en empowerment uit die stijlen”, zei hij.

Het onderzoek is woensdag gepubliceerd in wetenschapsblad Open Science van de Britse Royal Society.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees