Mildere straf voor sjoemelende asbestverwijderaar uit Zwevegem: “Een regelrechte cowboy”

Mildere straf voor sjoemelende asbestverwijderaar uit Zwevegem: “Een regelrechte cowboy”

Archiefbeeld Foto: jhp

Zwevegem -

Een Zwevegemse asbestverwijderaar kreeg woensdag een gevangenisstraf van achttien maanden met probatie-uitstel voor zwaar gesjoemel met reinigingsattesten.

De man kreeg die celstraf eerder effectief, maar tekende verzet tegen dat vonnis aan. De rechter besliste om hem deze keer iets milder te straffen. Al blijft de straf hem wel degelijk boven het hoofd hangen.

Bert L. was jarenlang zaakvoerder van de in juli failliet verklaarde asbestverwijderaar Cleanpuur in de Otegemstraat in Zwevegem. Maar daarbij nam hij het niet bepaald nauw met de regels. Volgens de arbeidsauditeur was de man een “regelrechte cowboy die zijn werknemers systematisch in gevaar bracht door de onveilige manier waarop zij asbest moesten verwijderen”.

De man vervalste bovendien ook reinigingsattesten van oude metingen en maakte zo zijn klanten wijs dat hun site asbestvrij was. Het gesjoemel kwam uiteindelijk aan het licht door een ongeruste klant uit Gent. En op 10 oktober werd de man veroordeeld tot een effectieve celstraf van achttien maanden een boete van 6.000 euro. Zijn bedrijf kreeg nog eens een boete van 36.000 euro opgelegd.

Hij tekende echter verzet aan en kwam in de rechtbank een werkstraf vragen. “Door een Pano-reportage over het illegaal dumpen van asbest zit hij aan de grond. Hij is depressief en kampt met een alcohol- en cocaïneverslaving”, aldus zijn advocaat. “Het zou goed zijn voor hem om een werkstraf in een zorgcentrum voor kankerpatiënten te doen. Zo zou hij ook de gevolgen van kanker eens kunnen zien.” Maar daar had de rechter dus geen oren naar. De man kreeg wel een mildere straf in die zin dat de eerder opgelegde straf deze keer aan probatievoorwaarden werd gekoppeld.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees