Jubileumplaat eert overleden gitarist

Het verlies valt The Scabs zwaar: “Nood aan lange pauze na dood van Willy Willy”

Het verlies valt The Scabs zwaar: “Nood aan lange pauze na dood van Willy Willy”

Een maand na het overlijden van gitarist Willy Willy (rechts) brengen The Scabs een verzameling van hun eigen favoriete songs uit. Foto: DBA

Een maand na het overlijden van hun vriend en gitarist Willy Willy brengen The Scabs een jubileumplaat uit. Niet zomaar een ‘greatest hits’, maar een persoonlijke terugblik van de band op hun veertigjarige carrière. Als eerbetoon aan Willy. Maar tegelijk valt het verlies zwaar. “We hebben nood aan een lange pauze. Hoe het daarna verder moet, weten we niet.”

De plannen voor de verzamelplaat ‘Favourites’ werden vorige zomer al gesmeed, nog voor Willy Willy zijn bandmakkers had verteld dat hij aan kanker leed. Frontman Guy Swinnen, drummer Frank Saenen en Willy zelf kozen elk hun veertig favoriete liedjes, als startschot voor hun veertigjarige jubileum. “Ieder van ons heeft toen een lijstje met onze tien favoriete Scabs-nummers gemaakt”, vertelt Swinnen. “Willy koos uiteraard voor de stevige gitaarsongs. Hij was de échte rocker. Op elk lijstje stond ook ‘Robbin’ the liquor store’. Willy keek er altijd naar uit om dat nummer live te spelen.”

Het verlies valt The Scabs zwaar: “Nood aan lange pauze na dood van Willy Willy”
Guy Swinnen op de begrafenis van zijn vriend en gitarist Willy Willy, vorige maand. Foto: carlo coppejans

Eigenlijk moest het album al in januari uitkomen, maar toen ging het plots bergaf met Willy Willy. Hij werkte nog mee aan het album, trad op tijdens de huidige theatertournee van The Scabs en stond uiteraard ook op het podium toen de groep een Lifetime Achievement Award ontving tijdens de MIA’s. Een week later stierf Willy Willy thuis, met Swinnen aan zijn zijde.

“Onze tournee loopt nog tot mei”, zegt Swinnen. “We proberen er iedere avond een viering van te maken, maar ik heb het er ontzettend moeilijk mee. Ik haal troost uit de muziek, maar die shows drukken me ook met de neus op de feiten: Willy is er niet meer. En hij komt niet terug. Ik mis hem enorm. Na de dood van onze twee bassisten, Berre en Fons, wordt het stilaan een risicoberoep om bij The Scabs te spelen. We lassen na deze tournee een lange rustpauze in. Dat zal nodig zijn, want emotioneel is het ontzettend zwaar. Hoe het verder moet, kan ik nog niet zeggen. Daar praten we niet over. Frank en ik waren altijd al de songschrijvers, maar Willy had een eigen stijl die je uit de duizenden kon plukken. Als er nog een toekomst is voor The Scabs, zullen we onszelf moeten heruitvinden. En als het hierbij blijft, denk ik dat we trots mogen zijn op wat we verwezenlijkt hebben.”

Het album ‘Favourites’ ligt op 22 maart in de rekken.

Het verlies valt The Scabs zwaar: “Nood aan lange pauze na dood van Willy Willy”
Foto: PIAS

Play

bekijk ook

900 fans en vrienden nemen muzikaal afscheid van Willy Willy

Een emotionele Guy Swinnen eert Willy Willy op het eerste optreden van The Scabs zonder hun leadgitarist

The Scabs brengen ontroerend eerbetoon aan Willy Willy

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees