Ook Greg Van Avermaet kreeg tijdens ploegentijdrit te maken met overstekende toeschouwers: “Gelukkig reed ik op kop en zag ik hem”

Ook Greg Van Avermaet kreeg tijdens ploegentijdrit te maken met overstekende toeschouwers: “Gelukkig reed ik op kop en zag ik hem”

Foto: Photo News

De openingsploegentijdrit in de Tirreno - Adriatico is niet zonder incidenten verlopen. Bij zowel Michelton - Scott, Bora-Hansgrohe als CCC Team stak een toeschouwer de straat over toen de renners langsreden. Michtelton- Scott en CCC kwamen er zonder kleerscheuren vanaf. “Je hebt altijd mensen die op het laatste moment willen oversteken, dat is moeilijk uit te schakelen”, zegt Greg Van Avermaet.

LEES OOK: Mitchelton - Scott pakt ploegentijdrit Tirreno-Adriatico, enkele favorieten krijgen minuut aan de broek

Bekijk hier onze digitale wielergids

Greg Van Avermaet (CCC) reed aan kop toen de supporter voor hem opdoemde, maar kon de man nog net ontwijken. “Als je op een tijdritfiets zit ben je zodanig gefocust op het wiel van je voorganger dat je zelfs niet ziet dat er iemand oversteekt. Gelukkig zat ik eerst en zag ik dat ik niet meer gehinderd zou worden. Als je op een gewone fiets rijdt en alleen, dan kan je nog manoeuvreren.” Bij Bora- Hansgrohe, de ploeg van Peter Sagan, hadden ze minder geluk, want Majka en Gatto knalden pal op de oversteker. “Bij hen stak de supporter over op een stuk waar bijna geen mensen stonden, maar bij ons was het niet zo ver van de arrivé waar kei veel volk stond.”

Onoplettende toeschouwers zijn al langer aan probleem in het wielrennen, maar Van Avermaet ziet niet meteen een oplossing: “Je hebt altijd mensen die op het laatste moment nog willen oversteken. Het zou niet mogen gebeuren, maar ik denk dat het moeilijk uit te schakelen is”, zegt Van Avermaet na de ploegentijdrit. “In Italiaanse koersen in het altijd chaos, maar zelfs in de tour is het gevaarlijk. Zeker nu iedereen selfies maakt langs de weg terwijl wij proberen op te schuiven. Ik schrik er steeds van dat er niet meer gebeurt. Wij zijn een sport waarbij iedereen je kan aanraken en dat is altijd een beetje moeilijk.”

“We reden goed, maar niet snel genoeg om te winnen”

Van Avermaet won de openingsploegentijdrit in de Tirreno- Adriatico de afgelopen drie jaar met BMC, maar dat zat er vandaag niet in. “Ik denk dat we goed gereden hebben. Het is niet het BMC van de vorige jaren, maar we zullen op onze waardige plaats staan. Bij BMC waren we volledig op elkaar ingesteld en hadden we een Rohan Dennis en Stefan Küng. Die motoren heb je nodig om het tempo te zetten en dan kan de rest zich daar op instellen. Nu reden we allemaal goed, maar niet snel genoeg om te winnen.”

Ook voor de eindwinst gaan, zoals in 2016, zal er dit jaar niet inzitten voor Van Avermaet. “Met BMC kon dat, omdat ik dan in de ploegentijdrit al wat seconden kon nemen en die kon ik dan wel verdedigen. Dit jaar ligt het doel op een rit proberen winnen. Ik moet alles nog eens goed bekijken. We zullen met de rit morgen, naar Pomarance, beginnen en dan zien we wel verder.”

De Plus pakt jongerentrui

“Ik heb wel de jongerentrui, maar er overheerst een ontgoocheld gevoel", reageerde Laurens De Plus. "Tijdens de tijdrit hadden we met de ploeg niet hetzelfde gevoel als dat we hadden tijdens de UAE Tour. Er waren te veel temposchommelingen. Toen we over de meet reden, zeiden we ook shit, dat zal niet voldoende zijn voor de zege. Tot onze verbazing reden we echter dertig seconden sneller dan de rest. Nadien kwam spijtig genoeg Mitchelton-Scott er nog over.”

“Toch moeten we eigenlijk tevreden zijn", vindt de renner van Jumo-Visma. "Onze kopman Primoz Roglic staat maar zeven seconden achter Adam Yates en in de tijdrit is Primoz veel sterker dan Yates. We zijn dus nog steeds op schema waarom we naar hier kwamen, en dat is deze ronde winnen. Deze jongerentrui is leuk, maar ik ga hem niet verdedigen. Ik ben hier om onze kopman Roglic aan de eindzege te helpen. Het voordeel is dat we in principe niet op kop moeten rijden, dat was in de UAE Tour wel anders. Dus misschien kan ik die trui, zonder er mijn best voor te doen, nog wel een paar dagen behouden."

"Morgen is het een aankomst met een sprint bergop. Misschien kan ik die voorsprong van 15 seconden op Sam Oomen dan nog wel behouden, maar ik ben er niet mee bezig om die witte trui te behouden. Enkel het echte klassement telt voor mij en voor de ploeg.”

Campanaerts houdt goed gevoel over

Lotto Soudal eindigde woensdag in de eerste etappe van de Tirreno-Adriatico, een ploegentijdrit, als zesde. "Voor deze zesde stek wilden we zeker op voorhand tekenen", reageerde Victor Campenaerts, de tijdritspecialist van het team.

"Lotto Soudal heeft geen grote traditie in het ploegentijdrijden maar dankzij de komst van Kevin De Weert wordt er heel hard aan gewerkt", legde Campenaerts uit. "Dat werpt dan ook direct zijn vruchten af. De lekke band halverwege de tijdrit strooide serieus wat roet in het eten maar toch slaagden we erin om nog zesde te eindigen. De eerste ploegen hebben redelijk wat voorsprong genomen in het algemeen klassement maar we zijn tevreden met het resultaat. Mijn trainer noemde het een tussentijds examen en ik denk dat ik zeker geslaagd ben. Ik ben tevreden met mijn gevoel vandaag."

Gemengde gevoelens bij Lotto-Soudal

Lotto-Soudal werd zesde in de ploegentijdrit op 54 seconden van eindwinnaar Mitchelton-Scott. “54 seconden is niet slecht”, zegt Tiesj Benoot, “maar voor de klassementsrenners is dat niet ideaal. We wilden beter doen dan de zestiende plaats van vorig jaar en dat is gelukt. Je moet natuurlijk wel vergelijken met de ploegen die rond hetzelfde tijdstip als ons zijn vertrokken. Dan weet je of we het echt goed hebben gedaan.”

De Noor Carl Hagen kreeg halverwege een klapband waardoor de Lotto-Soudaltrein zich moest herorganiseren en er zo veel tijd verloren ging. “Hagen reed derde en moest er plots tussenuit. door een lekke band. We rijden op hele dunne bandjes met het minste weerstand. Dan weet je dat de kans op lekrijden groter is. Tomasz Marczynski, die vierde reed, moest het gat dichtrijden, maar dat kon pas toen de eersten in de rij van positie wisselden. Iedereen reed tegen zijn limiet dus het duurde even voor de organisatie weer goed zat”, legt Benoot uit.

Net als Greg Van Avermaet kijkt ook Tiesj Benoot uit naar de rit van morgen richting Pomerance. “Het is een heel mooie finale, maar de grote tijdsverschillen moet je er niet verwachten. Ik weet nog dat het plots heel smal wordt in de finale en dan op een kilometer of drie van de meet, wordt het weer breder. Het zal gevaarlijk zijn en er zal kans zijn op valpartijen. Het is een aankomst voor een hele goeie Sagan, een goeie Van Avermaet…. en een goeie Benoot”, besluit hij.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.