Brits parlement stemt ‘no deal’ weg, May dreigt Brexit op de lange baan te schuiven

Britse parlementsleden stemmen ‘no deal’-Brexit (héél nipt) weg. Video: Het Nieuwsblad

Het Britse Lagerhuis heeft de optie van een ‘no deal’-Brexit van tafel geveegd. Maar dan wel niet op de manier die Theresa May had gehoopt. De Britse premier schermt nu met een scenario waarin de Brexit op de lange baan wordt geschoven.

Het Britse Lagerhuis stemde woensdagavond over een voorstel waarin een Brexit zonder akkoord met de Europese Unie werd uitgesloten. Maar eerst moest er ook nog gestemd worden over enkele voorgestelde amendementen bij dat voorstel. Een amendement dat een ‘no deal’-Brexit “in alle gevallen” uitsluit haalde het daarbij verrassend met een érg nipte meerderheid van 312 stemmen tegen 308.

Het feit dat dit amendement, dat verder gaat dan de eigenlijke regeringsmotie, het haalde is een nieuwe pijnlijke nederlaag voor premier Theresa May. Er werd namelijk van uitgegaan dat enkel de originele motie, ingediend door leden van de Conservatieve partij, uiteindelijk zou goedgekeurd worden. Dat voorstel, dat een half uur later trouwens ook een (veel ruimere) meerderheid achter zich kreeg, verwierp weliswaar ook een Brexit zonder akkoord, maar ging veel minder ver.

En wat nu?

Ondanks het oordeel van de Britse parlementsleden is een ‘no deal’-Brexit nog steeds een optie: de goedgekeurde motie én het bijgevoegde amendement zijn wettelijk niet bindend. Als de regering-May en de Europese Unie tegen 29 maart geen goedgekeurd alternatief hebben, verlaat Groot-Brittannië de EU namelijk nog steeds zonder deal.

In de woorden van May na de stemming: “Dit verandert niets aan het fundamentele probleem: als de geëerde parlementsleden de Europese Unie niet zonder deal willen verlaten, moeten ze een deal goedkeuren.” Of zoals de Europese Commissie in een mededeling na de stemming liet weten: “Het is niet voldoende om ‘no deal’ van tafel te vegen: we moeten een deal sluiten.”

Uitstel lijkt onafwendbaar

Deze stemming is echter wel een stevig signaal van de parlementsleden aan May. Daarom lijkt het een uitgemaakte zaak dat het Britse Lagerhuis morgenavond stemt voor een uitstel van de Brexit: zo geven de parlementsleden May tijd om dat alternatieve scenario uit te werken. Daarvoor zouden de Britten wel de goedkeuring moeten krijgen van de 27 lidstaten van de EU.

De vraag is dan: wordt het een kort uitstel, bij voorkeur met een nieuwe deadline vóór de Europese verkiezingen eind mei, of kiest May in overleg met de EU voor een langer uitstel? Het is namelijk helemaal niet duidelijk hoe een alternatief Brexit-voorstel er in hemelsnaam moet uitzien. De EU-onderhandelaars hebben namelijk al meermaals laten verstaan dat er geen fundamentele toegevingen meer gedaan kunnen worden.

May dreigt met lang uitstel

Premier May zit zo helemaal tussen hamer en aambeeld: een verregaander Brexit-voorstel onderhandelen met de EU lijkt onmogelijk, maar zonder toegevingen kan ze geen enkele deal door het Britse parlement krijgen. Waardoor ze afstevent op een ‘no deal’-scenario... dat uitgerekend door datzelfde parlement vanavond als “onaanvaardbaar” is bestempeld.

Het was dan ook een scherpe May die het Lagerhuis woensdagavond toesprak: “Als dit parlement in de komende dagen duidelijk kan maken welke deal het wél wil steunen, kan de regering een kort uitstel vragen, zodat we de nodige wetgeving kunnen doorvoeren en de overeenkomst met de EU goedkeuren”, klonk het. “Maar laat me duidelijk zijn: dat is enkel een optie als er een deal is waarover we het eens zijn. Dit parlement moet daarom begrijpen en aanvaarden dat als het geen overeenstemming kan bereiken over een deal, én het wil de EU niet verlaten zonder deal op 29 maart, dan zal ik een veel langer uitstel van de Brexit moeten vragen. Ik denk niet dat dat de juiste uitkomst zou zijn. Maar dit parlement moet de gevolgen van de beslissingen die het neemt aanvaarden.”

In een tekst die May vervolgens liet verspreiden, stond het nog duidelijker: als het Britse parlement ten laatste woensdag 20 maart het huidige Brexit-akkoord met de EU alsnog goedkeurt, dan kan een (beperkt) uitstel tot 30 juni. Lees: May sluit allesbehalve uit dat ze de bestaande tekst voor een derde keer zal indienen. En als dat akkoord niét goedgekeurd wordt, is het zeer goed mogelijk dat er een langer uitstel komt, suggereert de tekst.

De conclusie kan dus enkel luiden: de onduidelijkheid over de toekomst van het Brexit-dilemma is na vanavond enkel groter geworden.

Premier May was scherp in haar bewoordingen in het Lagerhuis vanavond. Video: reuters

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees