Geert Bourgeois roept Britten op Brexit te herroepen of uit te stellen

Geert Bourgeois roept Britten op Brexit te herroepen of uit te stellen

Geert Bourgeois hoopt dat de Britten toegevingen doen om tot een gedragen Brexit-voorstel te komen. Foto: BELGA

Nu het Britse parlement zich tegen een no deal uitgesproken heeft, moeten de Britten de Brexit herroepen of uitstellen. Dat zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

De minister-president reageert opgelucht op het verwerpen van een no deal-Brexit door het Britse Lagerhuis. Hij benadrukt dat als de Britten nu de termijn tot de uitstap wensen te verlengen, “ze hierbij wel met een ernstig voorstel dienen te komen”.

Zelf spoort hij de Britse regering aan om een van haar rode lijnen te laten vallen, “opdat bijvoorbeeld minstens een douane-unie mogelijk wordt”. Zo is er in het geval van een douane-unie geen vrij verkeer van personen, geen jurisdictie van het Europees Hof van Justitie en geen vaste bijdrage aan de Europese begroting. Bovendien biedt een douane-unie de facto een oplossing voor de Ierse grenskwestie, zegt Bourgeois.

“Het klopt dat de Britten voor handelsverdragen dan wel afhankelijk zijn van de EU. Maar ik weet uit ervaring dat een groot blok zoals de EU de beste troeven heeft om sterke handelsakkoorden te sluiten. Bovendien is 55 procent van de export van het VK gerelateerd aan het Europese handelsblok.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees