Neuzekesoorlog beslecht in de rechtbank: Demeestere krijgt twee maanden cel voorwaardelijk

Neuzekesoorlog beslecht in de rechtbank: Demeestere krijgt twee maanden cel voorwaardelijk

Carl Demeestere bij zijn kraam. (archiefbeeld) Foto: DVH

Gent -

Na acht jaar ruziën en schelden, is donderdagochtend de neuzekesoorlog beslecht in de rechtbank. Verkopers Carl Demeestere en concurrent Younes Benzaza, die beiden op de Groentemarkt in Gent hun neuzenkraam hebben, stonden er tegenover elkaar nadat Demeestere een resem racistische uitspraken deed in een video die de wereld rond ging. Demeestere kreeg twee maanden cel onder voorwaarden.

Beide heren zijn al jaren verwikkeld in de befaamde ‘neuzekesoorlog’, waarbij ze elkaar met de regelmaat van de klok de loef afsteken en klanten trachten in te pikken. Carl Demeestere ging in november 2017 echter zwaar over de schreef. In een vlog van twee toeristen bestempelde hij zijn concurrent als “een beest” en “een stuk stront op twee voeten dat beter in zijn eigen land zou blijven”. De video ging de wereld rond, met een klacht voor racisme tegen Demeestere tot gevolg.

LEES OOK. Neuzekesoorlog na meer dan 8 jaar in rechtbank beslecht: “Ik wilde dit op een normale manier afhandelen, maar dat gaat blijkbaar niet” (+)

De rechter oordeelde donderdag dat er géén sprake is van aanzetten tot haat, maar wel van beledigingen met racistische drijfveer. “Daarom veroordeel ik Demeestere tot twee maanden cel met probatie-uitstel”, aldus de rechter. “Twee maanden is overigens de maximumstraf voor beledigingen met racistische drijfveer.” Demeestere kreeg ook een boete van 1.600 euro en moet Benzaza 1.100 euro schadevergoeding betalen.

Demeestere moet dus niet naar de gevangenis als hij zich aan een reeks voorwaarden houdt. “Hij zal inspanningen moeten leveren om de burgerlijke partij te vergoeden en moet een cursus volgen om zich te leren beheersen. Hij moet eerst nadenken vooraleer hij iets zegt.” Tijdens de behandeling van de zaak gaf Demeestere aan dat de rust is teruggekeerd en dat beide kramen intussen op honderd meter van elkaar staan. Daarom besliste de rechter ook dat hij vanaf nu minstens 50 meter uit de buurt van de burgerlijke partij of zijn werkgever blijven.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees