Zwerfhond slaagt erin om 7 kilometer hoge berg in Nepal te beklimmen: “Het was onwerkelijk”

Zwerfhond slaagt erin om 7 kilometer hoge berg in Nepal te beklimmen: “Het was onwerkelijk”

Boven op de top van de 7.000 meter hoge berg. Foto: Don Wargowsky

Een Nepalese zwerfhond is erin geslaagd om de top van een 7 kilometer hoge berg in Nepal te bereiken. Het dier volgde een groep bergbeklimmers en is vermoedelijk de eerste hond ooit die zonder hulpmiddelen zo hoog is gekomen. “Het was onwerkelijk”, zegt de Amerikaanse bergbeklimmer Don Wargowsky.

De hond kwam de groep bergbeklimmers tegen aan de voet van de Baruntse, een berg in Nepal. Het was vooral Don Wargowsky, een bergbeklimmers uit Seattle, die al snel een band ontwikkelde met het dier. Dat schrijft hij op zijn blog en op Facebook.

“Ik kwam Mera (zo is de groep de zwerfhond gaan noemen, nvdr) al tegen in een dorp aan de voet van de berg”, schrijft de Amerikaan. “Ik wilde haar toen begroeten en aaien, maar dat wilde ze niet. Toen we aan de klim wilden beginnen en ik haar opnieuw zag, twijfelde ik eraan of ze een klim naar de top wel zou overleven. Welke hond kan dat, in die vreselijke omstandigheden?”

Samen slapen

Mera kan dat, zo bleek tijdens de klim. “Geen enkele van de Sherpa’s had ooit zoiets gezien”, aldus Wargowsky. “Ze vonden het een speciale hond, die geluk bracht.” De hond en de Amerikaan kwamen gaandeweg steeds dichter bij elkaar. “Ze durfde de eerste nacht nog niet in mijn tent te slapen. Zodra we vrienden waren, wilde ze niets anders meer.”

Tegen alle verwachtingen in bereikte Mera zonder problemen of hulpmiddelen de top van de 7 kilometer hoge berg. Meer zelfs: de zwerfhond was er als eerste en wachtte de groep klimmers daar op. “Het was onwerkelijk”, zegt hij. “Ik ben haar eeuwig dankbaar voor onze tijd samen.”

Een van de Sherpa’s heeft de zwerfhond intussen in huis genomen.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees