Geen les omdat te veel leerkrachten willen betogen

Geen les omdat te veel leerkrachten willen betogen

Foto: fvv

Gent -

Vrijdagvoormiddag is er geen les op het Freinetatheneum De Wingerd omdat te veel leerkrachten deelnemen aan de klimaatbetoging, waardoor de gewone schoolwerking in het gedrang dreigt te komen. Er is opvang voor de leerlingen voorzien.

“Omdat te veel leerkrachten van De Wingerd in de voormiddag deelnemen aan de wereldwijde klimaatstaking in Gent, zal er geen les worden gegeven vanaf het tweede tot het vijfde lesuur”, aldus schepen van Onderwijs Elke Decruynaere ( Groen). De leerlingen moeten evenwel op school aanwezig zijn en er is opvang voorzien. De schepen wijst er op dat de leerkrachten van het stedelijk onderwijs het recht hebben om daarvoor verlof (zonder wedde) aan te vragen.

De Wingerd is echter een uitzondering. Een belronde bij 16 secundaire Gentse scholen uit alle netten leert ons dat, op één uitzondering na, geen enkele school morgen een klassikale uitstap organiseert naar de klimaatbetoging. Nochtans heeft minister van Onderwijs Crevits (CD&V) daarvoor expliciet de toelating gegeven, op voorwaarde dat er geen politieke agenda achter de uitstap zit.

Geen woorden maar daden

“Onze leerlingen zien in dat betogen de meest luie vorm van verzet is”, zegt Steven Ronsijn, directeur van het Sint-Lievenscollege. “Je vraagt immers iemand anders om iets te veranderen. Maar beter dan woorden zijn daden. Daarom vinden we het zo tof dat onze leerlingen zeven werkgroepen hebben opgericht om zélf iets te doen op school. Dan ondervinden ze ook dat het niet altijd zo eenvoudig is om maatregelen te nemen voor het klimaat en dat elke wijziging ook gevolgen heeft.”

Ook de meeste andere scholen focussen al een tijdje op eigen acties binnen de schoolmuren. Wie morgen toch wil spijbelen, moet dit vooraf meedelen. Sommige scholen geven een sanctie, anderen niet.

Geen les omdat te veel leerkrachten willen betogen
Sommige scholen focussen liever op interne acties op school , zoals deze affiche van het Sint-Pietersinstituut aangeeft. Foto: rr

Alleen de lagere methodeschool Hippo’s Hof zal met alle leerlingen van de derde kleuterklas tot het derde leerjaar deelnemen aan de betoging in Gent. “De drie oudste leerjaren blijven op school omdat er net toetsen zijn gepland.”

“Geen enkele ouder heeft daar problemen mee, de meesten gaan zelf mee”, zegt Patrick Koolen van Hippo’s Hof.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio