Voor het eerst heeft België een wereldkampioen gewichtheffen: “Ik kan nóg beter!” blaakt Nina (16) van zelfvertrouwen

Van links naar rechts: Coach Tom Goegebuer, wereldkampioene Nina Sterckx, Annelien Vandenabeele, die achtste werd op het WK, en begeleidster Bieke Vandenabeele. Foto: lvi

Laarne / Kalken -

Voor de eerste keer ooit heeft ons land een Belgische wereldkampioen gewichtheffen, en daar zorgde Nina Sterckx (16) uit Laarne voor. “Nee, ik heb niet echt een krokusvakantie gehad, maar mijn leeftijdsgenoten maken dan weer niet mee wat ik meemaak.”

In de nacht van zondag op maandag stond Nina op het podium in Los Angeles te blinken met haar gouden medaille. Het is de eerste keer dat ons land deelnemers stuurde naar het WK voor de Jeugd, maar dat we meteen een wereldkampioene zouden hebben, had zelfs Nina niet durven dromen.

“Nee, ik besef het nog altijd niet. Ik zal nog een paar dagen nodig hebben om het te laten doordringen”, zegt ze. “Ik had het ergens wel gehoopt, maar zeker niet verwacht. Pas tijdens de wedstrijd (die uit de onderdelen trekken en stoten bestaat, nvdr.) zag ik dat ik goud kon behalen. Maar dat zorgde voor extra spanning en ik maakte enkele foutjes, waardoor ik zelfs minder goed presteerde dan ik had kunnen doen.”

Maar Nina werd wereldkampioene, een ongeziene prestatie die veel voorbereiding vergde. Want terwijl haar leeftijdsgenoten rustig genoten van de krokusvakantie, was de Laarnse keihard aan het trainen.

“Nee, ik heb inderdaad niet echt vakantie gehad en ik heb misschien dingen gemist, maar mijn leeftijdsgenoten maken dan weer niet mee wat ik heb meegemaakt. Wereldkampioen worden is toch een uitzonderlijke prestatie. Mijn school (Sint-Bavo in Gent, nvdr.) is enorm gefocust op studeren en punten behalen, dus misschien begrijpen sommigen moeilijk wat topsport inhoudt. Maar ik krijg wel veel steun van mijn school en ik heb al veel sms’jes gekregen van klasgenoten.”

Een wereldtitel, die moet gevierd worden, denkt u wellicht. Maar niet voor Nina Sterckx. De dag na haar gouden medaille stond ze al weer in de trainingszaal, om haar volgende doel voor te bereiden: het Europees Kampioenschap in Georgië. Daar wil ze de limiet behalen om deel te nemen aan de Olympische Spelen.

“Het WK heeft me nog meer gemotiveerd, want ik kan nog beter doen dan wat ik daar heb getoond. Wat mijn doel is? Moeilijk te zeggen, want al mijn tegenstanders zullen daar ook zijn. Maar ik wil er tonen hoe sterk ik ben.”

Olympische Spelen

Tom Goegebuer, zelf ex-topgewichtheffer en coach van Nina, is fier op zijn pupil maar is ook realistisch. “Topsport vergt opofferingen: vroeg in bed, een feestje afslaan, geen vakantie nemen. Een jaar op de tanden bijten is niet zo moeilijk, maar hoe langer het duurt, hoe moeilijker. Nina is een zodanig groot talent dat alles vanzelf lijkt te gaan. Haar wereldtitel is een fantastische prestatie, maar er komen nog zware momenten aan. Nina kan zeker top acht halen op de Olympische Spelen, en misschien nog veel meer, maar ik ga nog niet in haar hoofd steken dat ze daar een medaille kan behalen.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio