FOTO. Canadese stadsplanner in Deinze

Fietsberaad Vlaanderen viert zijn vijfde verjaardag. Voorzitter Jan Vermeulen, burgemeester van Deinze, nodigde voor deze gelegenheid Brent Toderian donderdagmiddag al uit naar Deinze. Toderian van Toderian Urban Works is voormalig Chief City Planner van de stad Vancouver in Canada en vermaard stadsplanner en –denker. Na een fietstochtje liet hij zijn licht schijnen over de situatie in de stad Deinze.

Fietsberaad Vlaanderen

Op 15 maart 2019 viert Fietsberaad Vlaanderen haar vijfde verjaardag in het Vlaams Parlement. De Vlaamse Regering richtte in maart 2014 Fietsberaad Vlaanderen op, op voorstel van toenmalig Minister Hilde Crevits. Vervolgens legde Vlaams Minister Ben Weyts als eerste minister een fietsactieplan neer. Hij verhoogde ook stelselmatig het budget voor fietsinvesteringen. Met kennis en praktijkgericht onderzoek ondersteunt Fietsberaad Vlaanderen sindsdien de ontwikkeling van het fietsbeleid bij alle overheden, want het werk is nooit af.

Voor het verjaardagsfeest in het Vlaams Parlement vrijdagnamiddag werd Brent Toderian uitgenodigd, die de voorzet zal geven voor een debat over het fietsbeleid en de leefkwaliteit in onze steden en dorpen. In Deinze gaf hij al een voorsmaakje  Zijn stokpaardje is ‘multimobiliteit’. Hij is niet per definitie tegen de auto of onvoorwaardelijk voor het gebruik van de fiets. Wat hij wel wil is ruimte creëren voor openbaar vervoer, fietsers en voetgangers. Zo beperk je vanzelf het gebruik van de auto en zelfs het willen bezitten van een auto. Bovendien, als meer mensen kiezen voor de fiets of het openbaar vervoer, is dit ook in het voordeel van wie zich toch nog wil of moet verplaatsen met de wagen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio