Nog meer kinderen hebben geen plek in Brussels basisonderwijs: “Vierkante meters vinden voor klassen is moeilijk”

Nog meer kinderen hebben geen plek in Brussels basisonderwijs: “Vierkante meters vinden voor klassen is moeilijk”

Ook dit jaar is er niet genoeg plaats in de Brusselse basisscholen. Foto: amg

Brussel -

Voor 3.446 kinderen werd momenteel nog geen plaats gevonden in het Brussels basisonderwijs. Dat is een stijging ten opzichte van vorig jaar van bijna 150 kinderen.

Ouders die hun dochter of zoon in januari aangemeld hadden voor een plaats in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel, kregen woensdag te horen of hun kind volgend jaar kan starten in een van de scholen die ze kozen. Volgens het Lokaal Overlegplatform (LOP) steeg het aantal aanmeldingen in het Brusselse Nederlandstalige basisonderwijs met 2 procent. Ook al werd de capaciteit afgelopen jaar met 3 procent verhoogd, de extra scholen slagen er zo niet in de historische tekorten weg te werken.

“Maar de meeste van deze kinderen zullen de komende maanden toch een plaats toegewezen krijgen”, zegt LOP-voorzitster Nadine Engels. “Vorig jaar vond 70 procent van de kinderen die in het schooljaar 2018-2019 in dezelfde periode geen plaats hadden toch onderdak in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel of Vlaanderen. 22 procent vond dan weer een plaats in het Franstalig onderwijs, en 1 procent volgt privéonderwijs of onderwijs in het buitenland. Slechts 5 procent of 172 kinderen van die bijna 3.500 kinderen zijn dus niet ingeschreven. Die groep zit vooral in de onthaalklassen.”

Het LOP roept op om te blijven investeren in extra plaatsen in het Nederlandstalig kleuteronderwijs in Brussel. “De meeste leerlingen vinden wel degelijk een plek in het basisonderwijs in Brussel, maar van vrije schoolkeuze is niet echt sprake. We geraken er ondertussen aan gewend, maar toch is dit een fundamenteel probleem dat moet worden opgelost.”

Ook bij ‘Ieder Kind een Stoel’ vinden ze dat de excuses opgebruikt zijn. “Deze cijfers bewijzen dat het tekort aan scholen een groot probleem blijft in Brussel”, zegt leerkracht Els Lenaerts van Ieder Kind een Stoel. “Iedere keer krijgen we te horen van de bevoegde instanties dat er scholen worden bijgebouwd, maar dat het tekort blijft. Voor ons is dat ruim onvoldoende en we vinden dat er structurele oplossingen moeten komen. Er moeten gewoon veel meer scholen worden bijgebouwd. En als dat niet lukt wegens financiële problemen of een gebrek aan ruimte, dan moeten er noodoplossingen bedacht worden zoals het plaatsen van containerklassen.”

Vierkante meters vinden

Brussels schepen voor Nederlandstalig onderwijs Ans Persoons (Change.Brussels) erkent dat het Nederlandstalig basisonderwijs in Brussel slachtoffer is van zijn eigen succes, maar in Brussel-stad en met name de vijfhoek is het moeilijk om nog meer scholen op te trekken vanwege de beperkte plaats.

“We zullen deze legislatuur proberen om nog een dossier voor de bouw van een nieuwe school te openen. De druk is momenteel het grootst in de Noordwijk en de Tivoliwijk”, zegt Persoons. “Maar in de vijfhoek blijft het grote probleem plaats vinden om een school te bouwen. Vierkante meters vinden voor klassen is moeilijk.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees