Spijbelen als schooluitstap stuit op kritiek

Anuna en Kyra: “Scholen mogen leerlingen niet verplichten om mee te gaan betogen”

Anuna De Wever en Kyra Gantois, de drijvende krachten achter de klimaatbetoging die vrijdag opnieuw door Belgische steden trekt, vinden de verplichte schooluitstappen geen goede zaak. “Wie het belang van de betoging niet inziet, mag niet gedwongen worden”, zeggen ze.

In het kader van de wereldwijde klimaatstaking zijn er vrijdag alleen al in België acties in 28 steden. ’s Namiddags sluiten de betogers aan bij één grote mars in Brussel. Maar het is niet zeker dat alle deelnemers daar uit vrije wil zullen zijn, want heel wat scholen maken van de klimaatbetoging een verplichte schooluitstap. “Ik heb geen zin om mee te gaan, maar ik moet”, zegt Milan (15), die naar school gaat in Beveren. “Het hele idee, een oproep van de jeugd aan de volwassenen, is weg nu het door volwassenen wordt georganiseerd. En bovendien ben ik niet zo voor het klimaat.”

Ook Anuna De Wever en Kyra Gantois, die de acties met Youth for Climate organiseren, zijn geen voorstander van een verplichte deelname. “Ik vind de steun van scholen geweldig, maar het heeft geen zin om jongeren te verplichten om op straat te komen”, zegt De Wever.

“Jongeren die niet overtuigd zijn kunnen niet verplicht worden om te betogen”, zegt Gantois. “Het is jammer, maar als ze het probleem niet willen inzien geef je hen als school beter de kans om thuis te blijven. Scholen moeten leerlingen vooral ook goed uitleggen waarom ze het doen: veel leerlingen snappen de ernst van de klimaatopwarming niet en het is aan de school om hen de schaal van het probleem uit te leggen. Het heeft geen nut om te gaan betogen met leerlingen die eigenlijk niet overtuigd zijn.”

Moraalfilosoof Patrick Loobuyck (UA) vindt niet dat scholen hun leerlingen kunnen verplichten om mee te gaan. “Je mag een betoging niet vergelijken met een bezoek aan de Dossin-kazerne of de IJzertoren. Zelfs een bezoek aan een moskee of een kerk past in de algemene vorming, maar een betoging is per definitie het uiten van een mening. Ja, de aarde warmt op en de mens draagt daartoe bij, maar je maakt al een politieke keuze zodra je zegt in hoeverre we een beleid moeten voeren om dat tegen te gaan. De klimaatmars bekritiseert het huidige beleid, dus je kan niet doen alsof die los staat van de politiek.”

Burgerschap bijbrengen

Directeur Ingrid Ghys van de Sint-Maarten Bovenschool in Beveren, een van de scholen waar deelname verplicht is, verdedigt de beslissing. “We willen onze leerlingen laten uitgroeien tot kritische volwassenen en de activiteit past in de vakoverschrijdende eindtermen: bewustmaking rond het milieu”, zegt ze. “Je kan er niet tegen zijn dat er iets voor het klimaat moet gebeuren en de insteek is niet politiek gekleurd. Net als in de aanloop naar bijvoorbeeld een sportdag zijn er ook hier leerlingen die er wel of net niet naar uitkijken. Maar in onze ogen helpt het om hen burgerschap bij te brengen.”

Corrigeer

NIEUWS