Chronisch zieken kunnen voortaan ’s avonds aan de baxter

Ná je uren naar het ziekenhuis, zodat je op het werk niets hoeft te vertellen

Ná je uren naar het ziekenhuis, zodat je op het werk niets hoeft te vertellen

Foto: ss

Tielt -

Patiënten met een chronische darmziekte kunnen in een West-Vlaams ziekenhuis voortaan ná hun uren aan de baxter. Dat maakt het makkelijker om aan het werk te blijven, maar ook om een job te vinden. Het Vlaams Patiëntenplatform hoopt dat andere ziekenhuizen het voorbeeld volgen.

Later binnen, sneller buiten. De darmpatiënten die worden behandeld in het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt zijn er sinds kort een pak beter aan toe. Naar schatting leven in ons land zo’n 40.000 mensen met de ziekte van Crohn of met colitis ulcerosa, allebei aandoeningen die chronische ontstekingen veroorzaken. Met een resem aan ongemakken tot gevolg, zoals buikpijn, krampen of overmatige diarree.

Om de ziekte onder controle te houden, moeten patiënten om de paar weken een aantal uur aan de baxter in het ziekenhuis. “Tot voor kort moest iedereen zich ’s ochtends aanmelden en minstens vier uur blijven”, zegt Matthijs Samyn, verpleegkundige directeur in Tielt. “Nu zijn we overgeschakeld op een nieuw medicijn, dat sneller werkt, en een nieuw regime. Aanmelden kan nu tot 17 uur.” De aanpassing is gebeurd op vraag van de ­patiënten zelf. “Later breiden we de uren mogelijk nog meer uit.”

Tot grote tevredenheid van patiëntenvereniging CCV-vzw. “In Tielt zijn ze bij ons weten de eerste die deze aanpassing doen”, zegt voorzitter Lynn Debrun. “Belangrijk, want veel patiënten zijn nog jong en werken. Als ze voor ­elke behandeling telkens een ziektedag moeten nemen, kan dat tot problemen leiden op kantoor.” Hoe groter de praktische impact van een ziekte, hoe groter de druk ook om bij sollicitaties meteen te ­vermelden dat je een medisch probleem hebt. Ook al is dat niet verplicht.

Dan maar vrije dag

Het ziekenhuis in Tielt is niet het eerste dat zijn uren aanpast om chronisch zieken te helpen. Zo zijn er ziekenhuizen waar je als nierpatiënt ’s nachts aan de dialyse kan. “Toch zien we zelden dat er structureel flexibiliteit wordt ingebouwd”, zegt Ilse Weeghmans van het Vlaams Patiëntenplatform. “Nochtans zouden veel chronisch zieken daar baat bij hebben. Veel van hen willen aan de slag blijven, maar het wordt hen vaak niet makkelijk gemaakt. Sommigen offeren dan maar hun ­vakantie op aan de behandelingen, maar dat is uiteraard ook niet de bedoeling.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees