“Uitzonderlijk grote vondst”: 1,5 ton cocaïne verstopt tussen fruitsap

“Uitzonderlijk grote vondst”: 1,5 ton cocaïne verstopt tussen fruitsap

Met de Ibis Arrow transporteert de Louis Dreyfus Company sinaasappelsap en concentraat van Brazilië naar Gent. Foto: fvv

Gent -

De federale gerechtelijke politie (FGP) van Gent heeft woensdagavond een grote klap toegebracht aan het drugsmilieu. Speurders wachtten in de haven een cargoschip op en konden liefst anderhalve ton cocaïne, straatwaarde om en bij de 75 miljoen euro, in beslag nemen.

Het kon zomaar een scène uit een of andere politiefilm zijn. De getipte speurders van de FGP stonden woensdagavond verdekt opgesteld in de Gentse haven, op wacht op het schip Ibis Arrow. Zodra het was aangemeerd aan de kaai van de Louis Dreyfus Company (LDC) in het Sifferdok, gingen de speurders aan boord en hadden ze prijs. Anderhalve ton van het witte goud werd in beslag genomen. Naar Gentse normen is dat een bijzonder grote vangst.

75 miljoen euro

De lading cocaïne zat verstopt in een container tussen de rest van de lading. Ze zou een straatwaarde van om en bij de 75 miljoen euro hebben.

De Ibis Arrow is een kolossaal vrachtschip dat over en weer vaart tussen het Braziliaanse Santos en de haven van Gent in opdracht van LDC. Dat bedrijf heeft 15 procent van de wereldwijde fruitsapmarkt in handen en voert vanuit Santos bevroren sinaas­appel­sap­concen­traat en gewoon sinaasappelsap in, om het vanuit Gent verder te verdelen.

Geen arrestaties

Op het bijna tweehonderd meter lange schip zou volgens onze informatie woensdagavond niemand zijn opgepakt.

Vorig jaar in augustus werd in de Gentse haven bijna twee ton cocaïne in beslag genomen, ook al op een schip dat vanuit Brazilië kwam. Dat was toen “de grootste drugsvangst ooit”. Van een eventuele verschuiving van grote drugstransporten van de haven van Antwerpen naar Gent, was toen geen sprake. Noch de federale gerechtelijke politie, noch het parket van Oost-Vlaanderen, afdeling Gent, wilde donderdag commentaar geven over de zaak.

Bij LDC werden we doorverwezen naar een algemeen e-mailadres, waar donderdag geen antwoord werd gegeven op onze vragen.

Corrigeer

NIEUWS