Fietsers komen straks éérst op zwart kruispunt waar Nikita is omgekomen

Fietsers komen straks éérst op zwart kruispunt waar Nikita is omgekomen

Er waren ooit plannen om op de kruispunten bij de R4 ingewikkelde rotondes te bouwen, maar uiteindelijk houdt de Vlaamse overheid het eenvoudiger. Foto: fvv

Gent -

Het kruispunt waar Nikita is omgekomen, op de Antwerpsesteenweg in Oost­akker, krijgt als eerste van Gent ‘vierkant groen’. Dat betekent dat de verkeerslichten zo worden afgesteld dat alle fietsers in alle richtingen mogen rijden, terwijl auto’s en vrachtwagens voor het rood staan. Dat heeft schepen voor Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) meegedeeld.

De kruispunten in de buurt van de R4 in Oostakker staan al langer bekend als zwarte punten wegens de vele ongevallen. Het triestige ongeval met scholiere Nikita Everaert, iets meer dan een jaar geleden, is daar maar één van.

LEES OOK. Overleden Nikita staat als standbeeld in de huiskamer van haar ouders

In de bevoegde gemeenteraadscommissie zei schepen Watteeuw dat de Vlaamse administratie er een prioriteit van maakt om dit kruispunt veiliger te maken. Dat zal gebeuren door er ‘vierkant groen’ in te voeren, als allereerste kruispunt in Gent. Dat betekent dat de verkeerslichten drie fasen kennen. Bij één ervan krijgen de fietsers vanuit alle straten groen, zodat ze kunnen doorrijden zonder gevaar te lopen in een dode hoek terecht te komen.

Geen ingewikkelde rotonde

Verwacht wordt dat de werken starten in het voorjaar van 2020, maar helemaal concreet zijn de plannen nog niet. De Vlaamse overheid neemt de zaak in handen. Watteeuw houdt de familie van Nikita geregeld op de hoogte van de plannen met die voor hen gevoelige plek.

In essentie worden twee kruispunten aangepakt: dat van de Orchideestraat en de Groenstraat met de Antwerpsesteenweg, én dat van de Drieselstraat met de Antwerpsesteenweg. Die kruispunten zijn al langer een steen des aanstoots. Er waren ooit plannen om er ingewikkelde rotondes te bouwen, maar uiteindelijk zou het nu de bedoeling zijn om het eenvoudiger te houden.

Experimenten

Schepen Watteeuw beklemtoonde nog dat “vierkant groen” tot nu toe alleen in een aantal experimenten wordt toegepast en dat de verkeers­reglementering moet worden aangepast. Maar het Vlaams Gewest wil daar niet op wachten om de plannen op te maken, zegt hij.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees