Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
Het Nieuwsblad camera closecorrect down facebook gplus nextprevquote share twitter video

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en minister-president Geert Bourgois.  BELGA

N-VA en Open VLD willen geen verplichte schooluitstappen naar klimaatmanifestaties

Bourgeois: “Klimaatmars is politieke betoging”

Kunnen scholen hun leerlingen verplichten om mee te gaan naar de klimaatbetogingen? Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) stuurde de regels door naar de scholen, maar velt geen oordeel over hun huidige activiteiten. “Als er klachten komen, is het aan de commissie Zorgvuldig Bestuur om te oordelen of alle voorwaarden zijn vervuld.” Een van die voorwaarden is de politieke neutraliteit. Daarover is minister-president Geert Bourgeois wel duidelijk: “De klimaatbetogingen zijn per definitie politieke acties.”

De scholen die hun leerlingen vrijdag bij wijze van schooluitstap verplicht meenemen naar de klimaatmars begeven zich op glad ijs. Want hoewel Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) hen geen halt toeroept, geeft ze hen ook niet de zegen. En haar coalitiepartners in de Vlaamse regering laten hun afkeuring wel blijken. Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is van oordeel dat “de deelname aan een klimaatbetoging per definitie een deelname is aan een politieke actie”. En dat laatste kan niet volgens de regelgeving. “In die klimaatbetogingen wordt – ten onrechte – beweerd dat de politiek niets doet voor het klimaat”, verduidelijkt Bourgeois zijn mening. Volgens de minister-president is het dus veel meer dan zomaar een verlengstuk van een lessenpakket over de opwarming van het klimaat.

Ook Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten vindt dat scholen hun kinderen niet kunnen verplichten om mee te stappen in een klimaatmars. Niet zozeer omdat het een politieke actie is, wel omdat de “jongeren de vrijheid moeten krijgen om hun stem al dan niet te laten horen”. Haar partijgenoot en viceminister-president Sven Gatz sluit zich daarbij aan. “Een verplichting is vreemd, contraproductief en niet gepast.”

Minister-president “Hilde Crevits heeft de regels toegelicht. Maar dan begint de discussie.”

Crevits benadrukt dat ook zij nooit gezegd heeft dat scholen hun leerlingen kunnen verplichten of niet kunnen verplichten om deel te nemen aan de huidige organisaties. “Ik heb enkel de algemene regels doorgestuurd, omdat veel scholen daar ook naar vroegen.” Daarin staat dat deelnemen aan een manifestatie een extra-muros-activiteit kan zijn, waar leerlingen dus moeten aan deelnemen, maar dat er wel moet worden voldaan aan een reeks voorwaarden: de activiteit moet gekoppeld zijn aan een pedagogisch project, de onderwijsdoelen en het leerprogramma. Bovendien moet het besproken zijn binnen de schoolraad, waar ook de ouders in zitten. En het mag dus niet over een politieke manifestatie gaan.

Crevits is momenteel niet van plan om stappen te ondernemen. “Ouders kunnen altijd aankloppen bij de commissie Zorgvuldig Bestuur (een afdeling van het departement Onderwijs, nvdr.). Het is aan die commissie om te oordelen of er eventueel regels zijn overtreden.” Ook Bourgeois vindt niet dat de Vlaamse regering zelf moet ingrijpen. “Hilde Crevits heeft de regels toegelicht. Maar dan begint eigenlijk nog maar de discussie.” De minister-president roept de scholen wel op “om het voortgezet spijbelgedrag niet aan te moedigen, laat staan om het te organiseren”. Crevits had eerder al aangegeven dat er een duidelijk onderscheid is tussen spijbelen en een georganiseerde schooluitstap.

Het beste van Enkel voor abonnees