Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
Het Nieuwsblad camera closecorrect down facebook gplus nextprevquote share twitter video

Ex-uitbater ontkent dat hij café Borneo in Oostende in brand stak

Oostende

-

De voormalige uitbater van café Borneo in Oostende ontkent dat hij zijn zaak met een vuurpijl in brand stak. De man kreeg bij verstek vier jaar cel, maar vraagt nu de vrijspraak.

Op 24 november 2017 kwam het in het holebicafé Borneo in de Sint-Franciscusstraat in Oostende tot een zware ruzie tussen uitbater Angelo J. en zijn partner. J. was dronken en dreigde met zelfdoding waarna hij zich opsloot in de zaak. De politie kwam ter plaatse, maar J. hield de agenten op afstand met enkele schoten van een alarmpistool.

Even later vloog het café in brand. Drie bewoners uit de bovenliggende appartementen werden geëvacueerd en J. kroop uiteindelijk met brandende haren en kleren naar buiten. Hij werd met zware brandwonden afgevoerd naar het ziekenhuis. In oktober kreeg J. vier jaar effectieve celstraf. Hij kwam toen niet opdagen voor zijn proces, maar tekende wel verzet aan. De zaak kwam donderdag opnieuw voor.

Het Openbaar Ministerie blijft erbij dat J. het café in brand stak. “De partner van de beklaagde zag hem met een vuurpijl voor het raam staan en kort voor de zaak in brand vloog, hoorden de agenten een sissend geluid”, zei de procureur. J. werd eerder al eens veroordeeld voor een valse bommelding en had zich voor de brand al twee keer verschanst in het café. Toch ontkende hij met klem dat hij de pijl aanstak en vroeg de vrijspraak.

“Niemand heeft met eigen ogen gezien dat mijn cliënt die pijl aanstak”, zei zijn advocaat Johan Platteau. Hoe de pijl dan in brand kon vliegen? “Geen idee”, zei J. “Toen de politie arriveerde ben ik naar het toilet gegaan en ik ben daar gebleven tot ik plots geen lucht meer kreeg.”

De procureur deed die beweringen af als leugens en vroeg de bevestiging van de eerder opgelegde straf. De rechtbank doet een uitspraak op 4 april. (aft)

Het beste van Enkel voor abonnees