Een fiasco in Hollywood, LeBron James valt van zijn voetstuk en krijgt bakken kritiek: “Hij is momenteel verschrikkelijk als ploegmaat”

Een fiasco in Hollywood, LeBron James valt van zijn voetstuk en krijgt bakken kritiek: “Hij is momenteel verschrikkelijk als ploegmaat”

Foto: USA TODAY Sports

Fans van de LA Lakers barstten in tranen uit toen LeBron James vorige zomer aankondigde dat hij voor de iconische NBA-club zou tekenen. Eindelijk weer hoop na jaren van vooral veel verliezen. Maar ‘The King’ is in zijn eerste seizoen geen koning in Hollywood. Integendeel, James staat op het punt om voor de eerste keer in veertien jaar de play-offs te missen. “Hij is het probleem”, klinkt het in de VS.

Wie de statistieken van de 34-jarige topatleet bekijkt, zou denken dat er eigenlijk niet zoveel aan de hand is. Met 27 punten, 9 rebounds, 8 assists en 52 procent gemaakte schoten per wedstrijd doet James nauwelijks slechter dan vorig seizoen in Cleveland. Maar toen haalde hij de finale van de NBA, wat dit seizoen niet het geval zal zijn.

De Lakers staan na 67 van de 82 wedstrijden pas elfde in de Western Conference, met zeven zeges minder dan de LA Clippers. Een quasi onoverbrugbare achterstand en dus lijkt ‘The King’ voor het eerst sinds 2005 de play-offs te missen. Onverwacht, niet in het minste voor James zelf. Dat leidde dan ook al meermaals tot grote frustraties bij de superster.

“Als er op dit moment nog steeds afleidingen zijn die je prestaties beïnvloeden, dan ben je bij de verkeerde club”, wees James met een verwijtende vinger naar verschillende ploegmaats na een nederlaag tegen Memphis. “Doe gewoon je job. Als je voelt dat je niet elke keer 100 procent geeft, dan kan je beter wat anders gaan doen.”

Een fiasco in Hollywood, LeBron James valt van zijn voetstuk en krijgt bakken kritiek: “Hij is momenteel verschrikkelijk als ploegmaat”
Foto: AP

Frustraties

Later zou LeBron zijn (jonge) ploegmaats als Kyle Kuzma en Brandon Ingram weer vol steunen en het ging een tijdje ook best goed met LAL. In december stond de club zelfs even vierde in het Westen, maar toen blesseerde James zich tegen Golden State. Hij miste achttien van de volgende negentien wedstrijden, waarvan de Lakers er amper zes wonnen. Sindsdien is ‘The King’ duidelijk gefrustreerd. Tekenend was zijn vroegtijdige aftocht naar de kleedkamers tijdens de nederlaag tegen Milwaukee.

Plots werd er weer getwijfeld aan zijn leiderschap en voor het eerst ook aan zijn duurvermogen. James is toch al 34 jaar en na zijn blessure lijkt de “echte” LeBron nergens nog te bespeuren. “Hij is het probleem bij de Lakers”, aldus ESPN-analist Stephen A. Smith. “Omdat hij niet volledig fit is. Maar we moeten nu stoppen met te zeggen dat hij de beste speler ter wereld is. Nogmaals, hij is niet 100 procent maar dan nog kan je wel verdedigen. Dat doet hij nauwelijks en andere spelers willen niets liever dan hem daarvoor te straffen. Maar The King zou dit wel fiksen. De échte LeBron. Maar die speelt momenteel niet in Los Angeles.”

De kritiek op LeBron is de voorbije weken alleen maar toegenomen. “James is een beest en heeft de hele club overgenomen”, schreef Bill Plaschke in zijn column voor de LA Times. “En dat werkt als je wint, maar als je verliest… Dan wordt het een zware last op je schouders. Dus de fans van de Lakers die zich zorgen maken over de toekomst, die hebben gelijk.” ESPN-journalist Seth Greenberg ging nog verder. “He kills the lockerroom. Hij heeft niets gemeen met zijn ploegmaats. James is verschrikkelijk als een ploegmaat op dit moment. Hij heeft ‘zijn guys’ niet bij zich.”

Fiasco

Volgens een gerucht zou Lakers-eigenaar Jeanie Buss er zelfs over nagedacht hebben om James te traden toen Anthony Davis, superster van New Orleans, bekendmaakte dat hij weg wil bij de Pelicans. “Ze liet dat overigens ook weten aan LeBrons manager Rich Paul”, klonk het in een artikel van Yahoo Sports-journalist Ric Bucher.

Die laatste ondervroeg trouwens verschillende eigenaars van NBA-clubs of ze LeBron James nu nog steeds in huis zouden halen mochten ze daartoe de kans krijgen. In navolging van tv-analist en ex-coach Jeff Van Gundy, die zei dat de Lakers komende zomer alle opties op tafel moeten leggen.

De volgende twee quotes vatten de huidige status van LeBron James en zijn eerste (fiasco)seizoen in Los Angeles eigenlijk perfect samen:

“Ik zou niet met een vrachtwagen vol troeven naar daar rijden en meer dan één belangrijke draft pick geven voor LeBron” - Eigenaar van een team in het Westen

“Op dit moment zou ik niet traden voor James. Ik wil mijn team niet wisselen voor een speler die zich niet volledig geeft en bovendien in de nadagen van zijn carrière zit” - Eigenaar van een team in het Oosten

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.