Valse dakwerkers troggelen bejaarde vrouw (75) 5.300 euro af: “Uw schoorsteen staat op het punt te vallen”

Ronse -

Onder het mom dat de schoorsteen van haar woning dreigde naar beneden te vallen, kwam een trio Franssprekende ‘dakwerkers’ aankloppen bij een alleenwonende vrouw. Voor zogezegde herstellingswerken betaalde de 75-jarige weduwe 5.300 euro.

In de Théodule Canfijnstraat, een eenrichtingsstraat van De Stadstuin naar Ninovestraat in hartje Ronse, werd woensdagmiddag Brigitte Vandenhecke (75) zwaar opgelicht door een ploeg malafide dakwerkers.

Onder het mom dat de schoorsteen van haar rijwoning op het punt stond naar beneden te donderen, kwam een Franssprekende ‘dakwerker’ aankloppen. De vrouw liet drie mannen binnen en betaalde voor de zogezegde herstellingen aan de schoorsteen en het opknappen van andere werkjes, maar liefst 5.300 euro in bankjes van 50 euro.

De gepensioneerde verpleegster kan maar niet begrijpen hoe zij het slachtoffer werd van misdadigers: “Ik die zovele mensen heb bijgestaan en geholpen, ben nu slachtoffer van pure oplichting. Was ik te goedgelovig. Die mooipraters hebben mij er in laten lopen”, zegt Brigitte.

“Ik zat te wachten op het middagjournaal, toen hier nogal fors werd aangebeld. Vanachter het vensterraam wees een man waarschuwend naar boven”, begint Brigitte haar verhaal dat ze nooit kan vergeten.

“We zien dat uw schoorsteen uw gaat omvallen. Er is een groot gat in. Er is strakke wind en regen op komst. We hebben in de buurt juist werken achter de rug. Ik heb twee werknemers bij. Als je wilt kunnen we het direct herstellen, om erger te voorkomen”, vertelde de onbekende dakwerker in de deuropening.

“Toen ze eenmaal binnen waren, zijn we beginnen onderhandelen over de kostprijs. Omdat 4.000 euro me te veel bleek, ging ik akkoord met zijn voorstel om de klus te klaren voor 3.000 euro zonder factuur.”

Aanvankelijk koesterde de vrouw geen argwaan, maar ze vond het vreemd dat de mannen naar boven trokken zonder materiaal of alaam.

Meer nog, dat ze nogal vlug beneden stonden met een stuk zink als bewijs van schade. Ook toverden ze een pak kevers en houtwormen te voorschijn. “Om daar vanaf te geraken hadden een spuitmiddel bij. Het zal ook wat kosten liet de onbekende verstaan.”

Anderhalf uur waren de sjoemelaars binnen, waarna ze met met 5.300 euro vertrokken in een grijze Citroën.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio