Extra politie, nieuwe camera's en horecacharter voor meer veiligheid op Vismarkt

Met een glas op straat? GAS-boete tot 60 euro

Burgemeester Emmily Talpe en uittredend korpschef Luc Deryckere voor de cameramuur in het hoofdcommissariaat. Foto: credit

Ieper -

Na een zoveelste incidentrijk weekend op de Vismarkt zaten politie, uitbaters van jongerencafés en politici samen om de overlast te bespreken. Er komen extra maatregelen.

De politie zet voortaan een extra overlastpatrouille in Ieper in op vrijdag- en zaterdagnacht van 22 tot 6 uur. Die zal patrouilleren waar jongeren uitgaan: rond de Vismarkt en cafés en in de buurt van fuifzalen. Dat moet het gevoel van veiligheid verhogen.

“Begin mei gaan we in de schoot van het politiecollege de inzet van de bijkomende patrouilles evalueren en kijken of die moet bijgestuurd of verlengd worden. Daarnaast zal de politie er nauw op toezien dat de bestaande politiereglementen goed worden nageleefd. Glas op straat bijvoorbeeld kan een GAS-boete tot 60 euro opleveren”, waarschuwt burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper).

“Die regel geldt uiteraard niet op vergunde terrassen. De stad engageert zich op haar beurt om de staat van de bestaande camera's te evalueren. Die zijn op sommige plaatsen meer dan tien jaar oud en aan vervanging toe, omdat gezichten moeilijk te herkennen zijn. Betere en eventueel meer camera's maken het voor de politie makkelijker om problemen te signaleren en sneller in te grijpen. Het huidige cameraplan van stad Ieper zal worden doorgelicht”, zegt de burgemeester.

Ten slotte wil de stad met de Ieperse horeca-uitbaters werken aan een charter of engagementsverklaring. Via het charter beloven ze om zich als een goede huisvader te gedragen: ze zorgen voor hun klanten, draaien muziek volgens de afspraken en informeren op de juiste manier over de regels rond drank- en drugsgebruik.”

De preventieambtenaar van de stad zal de horeca-uitbaters helpen bij het opstellen van zo'n charter. “Ik heb er het volste vertrouwen in dat we op korte termijn met de horeca-uitbaters een aantal engagementen op papier kunnen zetten om overlast voortaan in te perken. Dit is een gedeelde verantwoordelijkheid van de jongeren, de uitbaters, de lokale overheid en de politie”, besluit Talpe.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio