Netflix verwijdert beelden van treinramp Buizingen

Netflix verwijdert beelden van treinramp Buizingen

Foto: Netflix

Netflix gaat de beelden van de treinramp in Buizingen verwijderen uit zijn film Death note. “We hebben besloten om het fragment te vervangen en we verontschuldigen ons aan alle betrokkenen die we hiermee hebben gekwetst”, klinkt het bij de streamingdienst.

Death note is een horrorfilm uit 2017 met onder anderen Willem Dafoe en werd door Netflix zelf geproduceerd. In de film zijn echte beelden verwerkt van het treinongeval in het Vlaams-Brabantse Buizingen in 2010, waarbij negentien mensen het leven lieten en minstens 310 anderen gewond geraakten. Bovendien werd het fragment in Death note gebruikt in de context van een terroristische aanslag. “Wansmakelijk”, vonden de nabestaanden.

Het gebruik van stockbeelden in films en series is evenwel een gangbare praktijk. Het Amerikaanse Netflix kocht het materiaal dan ook op een correcte manier aan, zonder kennis te hebben van de achterliggende context. Het was de Belgische cameraman Wim Robberechts, die de beelden destijds maakte, die ze had aangeboden aan een digitale beeldbank. Iets waarvoor hij zich na alle commotie uitgebreid verontschuldigde.

De nieuwe versie van Death note zal een van de komende weken op Netflix worden opgeladen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees