Nog enkele dagen en topduif Armando wordt voor meer dan 500.000 verkocht

Topduif is meer dan 500.000 euro waard. Eigenaars Joël en Dieter laten til dag en nacht bewaken

Topduif is meer dan 500.000 euro waard. Eigenaars Joël en Dieter laten til dag en nacht bewaken

Eigenaars Joël en Dieter Verschoot met hun topduif Armando Foto: fmr

Ingelmunster -

Camerabewaking hebben ze al jaren in hun tuin. Een alarmsysteem met infrarood én een continue verbinding met hun smartphone ook. Maar sinds enkele dagen hebben Joël en Dieter Verschoot de bewaking nog opgedreven: potige bewakingsagenten houden dag en nacht een oogje in het zeil. De reden daarvoor: Armando, de topduif die ondertussen meer dan een half miljoen euro waard is.

Nog tot zondag loopt een grote veiling op de gespecialiseerde site PIPA. Vader Joël en zoon Dieter uit Ingelmunster bieden er in totaal 178 duiven te koop aan. Allemaal topduiven, waarmee geïnteresseerde kopers willen kweken. Maar de absolute trekpleister van de veiling is Armando. Vrijdagavond werd al 522.000 euro voor het dier geboden, vertelt Dieter Verschoot aan de telefoon. En die prijs kan nog oplopen, want er kan nog tot zondag 11 uur geboden worden.

De gezamenlijke opbrengst van de veiling kan oplopen tot boven de 1 miljoen euro. Maar Joël en Dieter blijven er nog relatief rustig bij. Ze draaien dan ook al jaren mee aan de Belgische top, zegt Dieter. De duiventillen, waar honderden duiven zitten, zijn al langer beveiligd met hightech snufjes. “Er is camerabewaking, infrarood. En bij het minste wat er gebeurt, worden we verwittigd op onze gsm.”

Topduif is meer dan 500.000 euro waard. Eigenaars Joël en Dieter laten til dag en nacht bewaken
De hoogtechnologische duiventil Foto: fmr

Toch nemen ze dezer dagen extra maatregelen. Veel details wil Dieter Verschoot niet geven. Maar rond het duivenhok en de woning van vader en zoon hebben nu enkele bewakingsagenten de wacht op getrokken. “Die houden 24 uur per dag alles in de gaten.”

Dat is nodig want de interesse voor Armando en de andere duiven is groot. Er dagen zelfs kopers op uit Zuid-Afrika, China of Amerika. “En uit de Benelux natuurlijk.”

Wedstrijden zullen Armando en de andere duiven nochtans niet meer vliegen. “Je kan er alleen mee kweken. Maar hun jongen kunnen natuurlijk wel wedstrijden vliegen.” Al hebben de kopers zelfs dan nog niet de garantie dat die jongen ook topduiven zullen worden.

Dieter en zijn vader mogen binnenkort dan wel miljonair worden als ze de duiven verkocht hebben, stoppen met de sport zullen ze niet doen. “We hebben nog meer dan 300 jongere duiven. Die zijn wedstrijdklaar. We zullen proberen om daarvan ook toppers te maken.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees