Peter Sagan moet zich ondanks ziekte en vier kilogram gewichtsverlies geen zorgen maken: “Ik voel me elke dag beter worden”

Peter Sagan moet zich ondanks ziekte en vier kilogram gewichtsverlies geen zorgen maken: “Ik voel me elke dag beter worden”

Voor de start dolde Vincenzo Nibali – de winnaar van de vorige Sanremo – nog even met Sagan, die de Italiaan wel eens zou kunnen opvolgen. Foto: Photo News

Net voor Patrick Lefevere vanuit de Tirreno naar Parijs-Nice vertrok, gaf Elia Viviani hem nog een mooi afscheidscadeau: de zeventiende zege van het seizoen. De Italiaan van ­Deceuninck-Quick Step remonteerde Peter ­Sagan, die zich ondanks een overwonnen griep niet de minste zorgen moet maken over Sanremo.

We waren nochtans gewaarschuwd. Voor de start had zijn trainer en ploegleider Patxi Vila ons nog getipt: “Die buikgriep is helemaal uit het lichaam van Peter. Als hij niet genezen was, dan hadden we hem ook niet laten starten in deze Tirreno. Peter zal zeker mee sprinten. Toen hij in 2017 de GP van Quebec won tegen Greg Van Avermaet, lag hij de dagen voordien ook in bed met griep. Eén dag voor de wedstrijd was hij genezen en kon hij moeizaam anderhalf uur fietsen, maar een dag later won hij wel. Hij is niet alleen een wereldkampioen op de fiets, maar ook een wereldkampioen in het genezen.”

Peter Sagan is geen wereldkampioen meer. Hij rijdt tegenwoordig rond in de Slovaakse kampioenetrui, maar voor het overige had Patxi Vila wel gelijk. De kopman van Bora-Hansgrohe sprintte na een etappe van 226 kilometer vlot mee in het smalle en bochtige slot en had ei zo na zelfs gewonnen. Sagan zette de sprint in, maar werd nog geremonteerd door Viviani. Gaviria passeerde hem niet. “Het was geen gemakkelijke sprint, maar ik wou het toch proberen”, klonk het. “Ik ben best tevreden met het resultaat. Hoewel mijn vorm nog steeds niet is zoals het zou moeten zijn, voel ik mij elke dag beter worden.”

Geen zorgen voor Sanremo

In de etappe van donderdag eindigde Sagan nog op tien minuten van Alaphilippe, maar dat was te wijten aan een lekke band op een zeer ongelukkig moment. De buikgriep, die Sagan trof aan het einde van zijn hoogtestage op de Sierra Nevada en hem nadien zes dagen in bed hield, lijkt verleden tijd. Het daarmee gepaarde gewichtsverlies van vier kilo lijkt ook wel mee te vallen. Zondag in Recanati volgt de lakmoesproef. In 2017 won hij in Fermo op een gelijkaardige lastige aankomst.

Hoewel zijn ploeg – en vooral zijn lijfwacht Gabriele Uboldi – er alles aan doet om de verwachtingen voor Milaan-Sanremo te temperen en ploegmaat Sam Bennett naar voor schuift, lijkt niemand zich nog zorgen te maken over de zegekansen van Peter Sagan van volgende week zaterdag. Volgens ex-winnaar Paolo Bettini heeft Sagan nu zelfs meer kans om te scoren omdat hij voor het eerst in negen deelnames niet als de topfavoriet aan de start zal verschijnen.

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.