"Drie weken geleden beslist om naar hier te komen. Want twijfelen is achteruitgaan"

'Kaasconcept', een nieuw kaasverhaal in Lochristi

Zeggen dat we om kaas verlegen zitten in Lochristi, is de waarheid geweld aandoen. Maar een speciaalzaak is dan alweer een tijdje geleden. Ooit was het 'trapjes op' in de kaaswinkel vlakbij De Staminee. Het gat in de markt is bij deze gevuld: zaterdagochtend opende Gwenn Smekens (27) uit Gent op de Antwerpse Steenweg haar delicatessenzaak 'Kaasconcept' naast Tokyo Sushi, waar tot voor kort OptiQ was. 160 soorten kaas, 40 passende wijnen, verfijnde charcuterie, tapasschotels, geschenkenmanden en broodjeslunch liggen er op Lochristi te wachten. Pas drie weken geleden werd de knoop voor de verhuis doorgehakt. "Twijfelen is acheruitgaan", aldus de jonge onderneemster.

"Wat was je eerste indruk toen je hier binnenstapte?", vraagt Gwenn bij de begroeting. De rollen even omgekeerd dus. Ons antwoord was eerlijk: "Heel open, veel licht, zeer toegankelijke zaak, rustgevend concept."  "Perfect, dat is wat ik wou horen", vertelt de kaasmeester en sommelier-conseil die haar opleiding genoot in Ter Groene Poorte in Brugge. Echtgenoot Frederik was een studiegenoot, maar die heeft ondertussen een eigen bedrijf in paletten. "Hij werkt niet echt in de zaak, maar is er wel mentaal aanwezig als inspiratiebron. Hij was ook actief in de horeca, we delen echt dezelfde passie", zegt Gwenn.

Drie jaar geleden startte ze 'Kaasconcept' in Belsele, maar daar vond ze niet echt haar draai. "Het was niet zo uitgebreid als hier, maar het gaf niet echt wat ik ervan verwachtte", klinkt het. Net als bij zoveel nieuwkomers-zelfstandigen vielen Gwenn en Frederik toevallig op deze locatie door langs de N70 te rijden, onderweg naar huis. "Zo goed ken ik Lochristi dus nog niet, maar de hartverwarmende ontvangst als jonge ondernemer, onder meer door het schepencollege, was al bijzonder", lacht ze. "Veel mensen hebben mij ook al gezegd hoe blij ze zijn dat er hier opnieuw een kaaswinkel is."

Kaas in een supermarkt, kaas in één van de andere traiteurzaken van Lochristi, waar gaat Gwenn het verschil maken? "Zorgen voor een toegevoegde waarde. Ik weet echt waar ik naartoe wil, ik laat mij ook constant coachen door mensen die al lang in het vak zitten. Kijk, ik vind het zonde als de mensen thuiskomen en niet meer weten wat ze gekocht hebben. Ik wil ze op hun gemak stellen, perfecte uitleg geven - onder meer met kaasfiches - zodat de klanten zich er echt goed bij voelen. Heb ik een witte wijn in gedachten, maar willen de mensen een rode variant combineren bij de kaas, dan ga ik meegaan in dat verhaal en eraan werken tot ze tevreden zijn. Vandaar ook mijn eerste vraag over hoe je de sfeer in de winkel ervaart."

Het product staat natuurlijk centraal bij 'Kaasconcept' : een topkwaliteit aan rijpe kazen - 160 referenties - in verschillende prijsklassen. Wie meer zijn gading vindt in de  'gewone' kaassoorten, kan die hier evengoed krijgen. Er zijn kaasschotels in drie formules met een assortiment brood, speciale dessertkaasformules, tapasschotels, charcuterieschotels met garnituur, "Kaasconcept' biedt ook broodjeslunch, geschenkmanden ...en zoveel meer. Een nieuw laagje verfijning voor culinaire genieters in  Lochristi. 

'Kaasconcept', Antwerpse Steenweg 33 bus 1 in Lochristi. Open van dinsdag tot zaterdag, van 9 uur tot 18.30 uur. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio