Ze is amper 18 en begon het jaar als nummer 152, maar verovert nu de tenniswereld: hoe één match het leven van Bianca Andreescu veranderde

Ze is amper 18 en begon het jaar als nummer 152, maar verovert nu de tenniswereld: hoe één match het leven van Bianca Andreescu veranderde

Foto: AP

Zondagavond staat in de Verenigde Staten de finale van het WTA-toernooi van Indian Wells op het programma. De Duitse topspeelster Angelique Kerber neemt het daarin op tegen Bianca Andreescu, de amper 18-jarige Canadese die dit seizoen de tenniswereld verovert.

Dominika Cibulková, Wang Qiang, Garbiñe Muguruza en Elina Svitolina. Zie daar, de lijst met reekshoofden die Andreescu uitschakelde op weg naar de finale van het toptoernooi met een prijzenpot van 9.035.428 dollar. De Canadese sensatie schreef daarmee geschiedenis. De nummer 60 van de wereld is de eerste wildcard ooit die het zo ver schopt in Indian Wells.

Een verrassing? Ja, maar ook weer niet. Niet veel analisten hadden verwacht dat het meisje dat geboren werd in Mississauga al die topspeelsters zou kloppen tijdens haar derde seizoen op het profcircuit. Maar het was niet de eerste keer dat Andreescu dit jaar schitterde. In 2019 zit ze aan 27 overwinningen. Geen enkele vrouw doet beter...

Maar aan bescheidenheid geen gebrek bij de Canadese. Na haar zege tegen Svitolina, de nummer zes van de wereld, vertelde ze het verhaal van haar allereerste set in de eerste ronde tijdens het toernooi tegen Irina-Camelia Begu. “Ik startte heel traag”, gaf Andreescu toe nadat ze aan de aanwezige journalisten gevraagd had om haar een momentje te geven om te stoppen met trillen. “Ik was zo nerveus. Het was mijn eerste match op Indian Wells. Voor zo’n groot publiek. Ik verloor in de tiebreak maar kwam wel sterk terug. Dat gaf me veel vertrouwen. Ik leerde toen enorm veel.”

Ze is amper 18 en begon het jaar als nummer 152, maar verovert nu de tenniswereld: hoe één match het leven van Bianca Andreescu veranderde
Foto: AP

Venus

Sindsdien verloor ze amper één set, waardoor ze nu vijf overwinningen tegen speelsters uit de top 20 op haar palmares heeft staan. In januari pakte ze er twee toen ze als qualifier de finale in Auckland haalde. Onderweg versloeg ze Caroline Wozniacki én Venus Williams. De Amerikaanse had in haar illustere carrière nog maar één keer verloren van een speelster buiten de top 150. Andreescu, toen nummer 152, was de tweede.

De wedstrijd tegen Venus was Andreescu’s “statement game”, door de naam die ze klopte maar ook door de manier waarop. Ze verloor de eerste set met 7-6, maar pakte de volgende twee met 6-1 en 6-3. Op een bepaald moment won de 18-jarige elf spelletjes op een rij tegen een tennisicoon. De dominantie van de Canadese was ongezien. Ze speelde met een maturiteit die je niet verwacht van een tiener en liet Venus alle hoeken van het veld zien met een indrukwekkende mix van slagen.

Na afloop weende ze met de handen in haar gezicht, terwijl Venus niet goed wist wat ze net had meegemaakt. “Ik denk dat alles mogelijk is en vandaag deed ik het onmogelijk”, reageerde Andreescu toen, die de zege tegen Williams wat later haar “awakening moment” zou noemen.

“Sky is the limit”

Nu wacht dus een finale van een van de grootste toernooien naast de Grand Slams tegen Angelique Kerber. “Het was mijn doel om geschiedenis te schrijven en dat heb ik gedaan”, aldus Andreescu. “Als iemand me bij het begin van dit jaar had gezegd dat ik in de top 50 zou geraken na Indian Wells, had ik gezegd dat hij of zij gek was. Maar als ik deze lijn kan doortrekken, denk ik dat nog mooie dingen kan laten zien. De sky is the limit. Alles is mogelijk, dat geloof ik.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.