"Eik staat symbool voor onze stevige relatie"

Boomplantdag: 1000 vuren worden bos met 1619 bomen

Destelbergen krijgt er in de komende jaren een stevig bos bij. Op de openbare parking '1000 vuren' in de Kerkham konden bewoners zondagmorgen maar liefst 1619 bomen en struiken planten. Om welke reden je een sleedoorn, een ruwe berk, een kardinaalsmuts, een esdoorn, een eik of iets anders plantte, maakte niet uit. Al wachtten Katrien en Bram Verlinde wel geduldig hun tijd af om een eik op de kop te tikken. "We zijn bijna dertig jaar samen, en die eik staat symbool voor standvastigheid en duurzaamheid, dus we doen er hopelijk nog veel jaren bij", klonk het. Zoontje Paolo plantte een eindje verderop drie bomen, samen met zijn schoolvrienden Bas en Léon. Gewoon, ter ere van de vriendschap. En het is nog goed voor het klimaat ook.

Schepen voor Leefmilieu Michaël Vercruyssen (Open VLD) was ook met zijn gezin afgezakt naar de '1000 vuren' parking, waarvan we nu eindelijk ook de oorsprong kennen. "Het terrein werd tot nu toe gebruikt als parking, onder meer voor FC Destelbergen, en af en toe ook eens als locatie voor een rondtrekkend circus of als opstijgplaats voor een  luchtballon. We hebben geen initiatieven zoals een geboortebos in Destelbergen, maar dit terrein compenseert dat in ruime mate", aldus de bevoegde schepen. "Tegen zo'n massale boomplantactie kan je natuurlijk niet zijn, in tijden van klimaatverandering zijn de bomen en struiken broodnodig voor de CO2-opname. Het ruime aanbod komt natuurlijk ook de biodiversiteit ten goede. En het milieu-educatieve aspect telt natuurlijk ook. De jonge opgroeiende kinderen gaan in de komende decennia van dit bos in de Kerkham kunnen genieten."

De reden waarom inwoners op het terrein van om en bij een hectare  hun boompje kwamen neerpoten, waren divers. Leuk dan ook om eens rond te neuzen tussen de kaartjes aan de bomen, met daarop grote en kleine wensen. Voor pasgeboren kindjes, betreurde familieleden of vrienden, of gewoon uit vriendschap. In het bos komt later ook een centrale gedenkplaats. Ook Mieke Mertens, partner van de net twee jaar geleden overleden schepen van Leefmilieu Yves De Lausnay, kwam met de moeder van Yves een herdenkingsboom planten. 

Omdat een bos niet in een handomdraai groeit, zal het terrein na de volledige aanplanting van de 1619 bomen en struiken worden afgesloten. Een terrein waar constant op geravot wordt, heeft natuurlijk niet veel kans om groen te ontwikkelen. De  'bestelde' bomen konden op een centrale plek worden afgehaald, en met wat richtijnen op de juiste locatie worden geplant. "Het is de bedoeling dat de laagstgroeiende bomen centraal staan in dit bos, en dat de hogere begroeiing aan de rand komt", aldus een natuurkenner. De grenzen van het terrein waren ondanks de eerste zonnestralen erg drassig.  Stevige rubberlaarzen waren geen overbodige luxe, al hadden sommige enthousiaste planters dat deze zondagochtend wel over het hoofd gezien.  

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio