Youri Tielemans is plots een van de meer ervaren middenvelders van de Rode Duivels: “Monaco was geen mislukking”

Youri Tielemans is plots een van de meer ervaren middenvelders van de Rode Duivels: “Monaco was geen mislukking”

Foto: PN

Hij is jong genoeg om nog in aanmerking te komen voor de nationale beloften, maar door het afzwaaien van Marouane Fellaini en de blessures van Axel Witsel en Kevin De Bruyne is Youri Tielemans straks een van de meer ervaren spelers op het middenveld van de Rode Duivels. Een transfer naar Leicester kwam op het goeie moment om een moeilijk seizoen bij Monaco door te spoelen. “Maar ik beschouw Monaco niet als een mislukking”, zegt Tielemans. Op training ontbraken trouwens nog twee geblesseerden: Mousa Dembélé en Thomas Meunier.

LEES OOK. Nog meer kopzorgen voor de Rode Duivels: Mousa Dembélé en Thomas Meunier ontbreken, ook Romelu Lukaku traint niet

“Ik ben nog steeds dezelfde speler bij Leicester als in Monaco. Bij Monaco ben ik enorm vooruitgegaan. Ik heb er veel meegemaakt en onthoud veel positieve dingen. Ik denk zeker niet dat het een mislukking was. Alleen staken de omstandigheden tegen. De resultaten, veel geblesseerden, twee trainerswissels. Het was het moment voor mij een stap te zetten. Het was de beste keuze voor mij op dat moment.”

Na het ontslag van Thierry Henry keerde de Portugees Leonardo Jardim terug als trainer. “Dat was zeker apart want het gebeurt niet vaak dat een trainer terugkeert als trainer. Uiteindelijk zijn we nog twee of drie dagen samen geweest. Ik kan niet zeggen of ik nog bij Monaco had gespeeld als Henry was gebleven of een andere trainer was gekomen. Je weet nooit hoe de resultaten geëvolueerd zouden zijn.”

Tielemans speelt op huurbasis bij Monaco en keert in principe na dit seizoen terug. Al zijn er ook geruchten dat Leicester hem wil kopen en Monaco een prijs van 45 miljoen euro op zijn hoofd heeft gekleefd.

“Ik blijf een speler van Monaco. Ik ga zeker niets anders zeggen (lachje). Ik keer deze zomer terug en dan zien we wel. Ik sta voor alles open. Voor Monaco, maar ook voor Leicester of een andere ploeg. Of ik 45 miljoen euro moet kosten? Dat zou kunnen.”

Denayer blikt tevreden terug op jaar van doorbraak: "Had echt nood aan stabiliteit"

Jason Denayer stond maandag de pers te woord in het nationale trainingscentrum in Tubeke, drie dagen voor het eerste EK-kwalificatieduel van de Rode Duivels tegen Rusland. Door de blessure achterin van Vincent Kompany en het vraagteken achter de naam van Thomas Vermaelen lijkt Denayer een optie om te starten tegen Rusland. Zelf wilde hij daar echter niets over kwijt. "Het is enkel en alleen de coach die de beslissing maakt of ik speel tegen Rusland of Cyprus (zondag in Nicosia)", liet Denayer noteren.

De verdediger, die aan zijn eerste seizoen bij Olympique Lyon bezig is, kon tevreden terugkijken op zijn eerste acht maanden in de Ligue 1. "Ik ben aan een goed seizoen bezig", opende de Brusselaar. "Zowel individueel als collectief ben ik tevreden. De coach (Bruno Génésio) heeft vertrouwen in mij en zette mij in het begin van het seizoen meteen in de basis. Ik had nood aan een club als Lyon om me te ontwikkelen. Voordien werd ik telkens uitgeleend, na het seizoen moest ik dan weer terugkeren naar Manchester City. Er was te weinig stabiliteit. Nu heb ik meer rust in mijn hoofd, minder twijfels."

Denayer ontpopte zich in de heenwedstrijd van de achtste finales van de Champions League, thuis tegen FC Barcelona, tot één van de uitblinkers bij de Franse club. Zijn naam wordt dan ook steeds meer in verband gebracht met enkele Europese topclubs. "Maar deze zomer vertrekken in Lyon is echt geen optie voor mij", aldus de verdediger. "Het is nog maar mijn eerste seizoen in Frankrijk. Die heenwedstrijd tegen Barcelona heeft mij veel vertrouwen gegeven, je doet erg veel ervaring op in zo'n matchen. De terugwedstrijd was een pak minder. Ik veroorzaak een strafschop - al vond ik niet dat het een fout was - en we verliezen met 5-1. Dat was jammer."
 

Corrigeer

MEER NIEUWS

Aangeraden