Verdachte van schietpartij Utrecht geen onbekende voor gerecht: verkrachting, poging doodslag, vrouw en politie bedreigen,...

Verdachte van schietpartij Utrecht geen onbekende voor gerecht: verkrachting, poging doodslag, vrouw en politie bedreigen,...

De verdachte van een dodelijke schietpartij op de tram in Utrecht is aangehouden. De 37-jarige Gökmen Tanis kwam al meermaals in aanraking met het gerecht.

Na een urenlange klopjacht heeft de Nederlandse politie Gökmen Tanis aangehouden voor zijn betrokkenheid bij de dodelijke schietpartij op het 24 Oktoberplein in Utrecht maandagvoormiddag. De bevestiging van zijn arrestatie kwam er tijdens een persconferentie omstreeks 18.30 uur.

De 37-jarige man, geboren in Turkije, is geen onbekende voor justitie, melden Nederlandse media.

Volgens het Algemeen Dagblad stond hij op 4 maart voor de rechter in Utrecht in verband met een verkrachtingszaak uit 2017. RTV Utrecht meldt dat Tanis eerder ook al in aanraking kwam met het gerecht: voor poging tot doodslag omdat hij in december 2013 met een vuurwapen zou hebben geschoten in de richting van een flatgebouw in Kanaleneiland, dezelfde wijk waar de schietpartij plaatsvond.

Daarnaast zou zijn naam ook in verband worden gebracht met een reeks kleinere delicten, zoals bedreiging en belediging van een vrouw, bedreiging en belediging van de politie, inbraak, winkeldiefstal, rijden onder invloed en plassen in een politiecel. De feiten vonden plaats tussen 2012 en 2017, het is onduidelijk of hij veroordeeld werd.

Weggevlucht

De politie is Tanis op het spoor gekomen door zijn vluchtauto. Verschillende getuigen hadden de schutter die rond 10.45 uur het vuur opende op een tram nadien zien wegvluchten in een rode Renault Clio. Vlak voor het schietincident werd volgens de politie vlakbij een auto gecarjackt die aan de beschrijving voldoet. De auto werd om 12.40 uur aangetroffen door de politie. Volgens NOS zou de motor de hele tijd hebben aangestaan, en lag een briefje op de auto, maar dat werd niet bevestigd op de persconferentie.

Er werd bij huiszoekingen een andere verdachte aangehouden, maar het is nog niet duidelijk of en hoe hij betrokken is bij het incident.

Motief

Over het motief van de schutter doen verschillende theorieën de ronde, de politie sluit voorlopig geen enkele piste uit. Utrechts burgemeester Jan van Zanen zei eerder al uit te gaan van een terreurdaad, maar dat is nog niet officieel bevestigd. Een politiewoordvoerder bevestigt dat een terroristisch motief niet uitgesloten wordt. Daarnaast doen ook geruchten over motieven uit de relationele sfeer de ronde, omdat de schutter volgens getuigen vooral een vrouw in het bijzonder zou hebben geviseerd.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees