Dit weten we al van de schietpartij in Utrecht

Dit weten we al van de schietpartij in Utrecht

Foto: EPA-EFE

De Nederlandse gemeente Utrecht werd maandagvoormiddag opgeschrikt door een schietpartij op een tram. Een man haalde een wapen boven en schoot verschillende mensen neer, waarop hij vluchtte en een klopjacht gelanceerd werd. De verdachte werd ondertussen opgepakt. Dit weten we al.

Rond 10.45 uur haalde een man in een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht een geweer boven en begon hij te schieten op de mensen om hem heen. Getuigen vertelden hoe de mensen in paniek en in shock van de tram sprongen. Drie mensen overleefden het niet en vijf mensen raakten gewond, drie van hen ernstig.

LEES OOK. Vrouw zat op tram in Utrecht waar dader toesloeg: “Een man stond op en begon te schieten. Hij mikte op mensen op bankjes”

De politie kwam massaal ter plaatse en kreeg bijstand van de antiterreurdienst, net als trauma- en politiehelikopters. Er kwamen ook heel wat ziekenwagens ter plaatse, waar de slachtoffers met spoed in geladen werden. De gemeente vroeg alle inwoners om binnen te blijven, maar die vraag werd in de namiddag opgeheven.

De dader kon ontkomen, mogelijk in een rode gestolen Renault Clio. Die werd op de middag teruggevonden en heeft de politie mogelijk naar de verdachte geleid. De politie hield een klopjacht op hem en is op meerdere plaatsen binnengevallen. Hij kon uiteindelijk gevat worden tijdens een inval aan de Oudenoord in Utrecht. Dat deelde de politie mee op een persconferentie. De verdachte man is de 37-jarige Gökman Tanis. De politie deelde eerder op de dag al een foto van hem op Twitter en vroeg mensen hem niet te benaderen, maar hen te bellen.

Er werd tijdens de verschillende invallen ook twee andere verdachten opgepakt.

LEES OOK. Politie verspreidt foto van verdachte van schietpartij Utrecht: “Benader hem niet”

Volgens de burgemeester van Utrecht wordt de schietpartij beschouwd als een terreurdaad. Maar de Nederlandse politie wil geen enkele piste uitsluiten. Er doen veel geruchten over motieven uit de relationele sfeer de ronde. “We onderzoeken dat”, aldus de politie.

Premier Mark Rutte had het op een persconferentie over een aanslag die “een aanval is op onze beschaving” en die bij hem “een mengeling van ongeloof en afschuw” veroorzaakte.

Na de aanslag werd alle tram- en busverkeer in Utrecht stilgelegd. Op de snelwegen zijn rijstroken vrijgemaakt voor hulpdiensten zodat die zo snel mogelijk hun werk kunnen doen. Ondertussen rijdt het openbaar vervoer weer, maar vertragingen zijn nog steeds mogelijk.

Het dreigingsniveau in de provincie Utrecht is voor het eerst in de geschiedenis naar het allerhoogste niveau gebracht. Later op de dag werd het terug verlaagd naar 4, het op één na hoogste. Er is extra toezicht op moskeeën en stations. Scholen, kinderopvangen en de Universiteit van Utrecht moesten de deuren gesloten houden, maar die leerlingen mochten in de namiddag ook opnieuw naar huis.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees