Nog vier jaar afbreken en bouwen

Nog vier jaar afbreken en bouwen

Foto: Provincie

Gent -

Vanmorgen zijn de afbraakwerken aan de Leopoldskazerne officieel begonnen. Over vier jaar moet de ommuurde vesting van het leger omgevormd zijn tot een open en groene site voor iedereen.

Gedeputeerde Leentje Grillaert (CD&V), verantwoordelijk voor Patrimonium, kreeg de eer om vanmorgen met een kraan de eerste muur omver te duwen in de Leopoldskazerne.

Nog vier jaar afbreken en bouwen
Gedeputeerde Leentje Grillaert mocht de eerste muur omverduwen Foto: fvv

De komende vier jaren zal de voormalige legerkazerne een werf zijn. In september 2021 zullen al enkele belangrijke onderdelen van de nieuwe site opgeleverd worden: in de eerste plaats het Provinciehuis, de werkplek voor 730 werknemers van de Provincie, met de provincieraadszaal en alle kabinetten van de bestuurders. Maar ook een nieuw hotel en enkele woningen aan de Kattenberg.

Alles samen komen er 82 nieuwe appartementen en 10 gezinswoningen op de site. De woningen aan de straat Eekhout zijn voorzien tegen eind 2022.

Nog vier jaar afbreken en bouwen
De ommuurde vesting moet een open, groen ruimte worden voor iedereen Foto: Provincie

Paradeplein

Medio 2023 ten slotte zou het hele project klaar moeten zijn. Dat zal verder bestaan uit een kinderopvang, leslokalen, een multifunctionele ondergrondse ruimte (met depot, archief en parking) en het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK).

Defensie, dat de 19de eeuwse kazerne aan de provincie verkocht voor 19 miljoen euro, blijft aanwezig met een minimale bezetting van een 15-tal mensen - voor het provinciaal commando en het infocentrum voor nieuwe rekruten dat nu tijdelijk is verhuisd naar de Kalandeberg.

Nog vier jaar afbreken en bouwen
Gedeputeerde Grillaert bij de eerste brokstukken van een werf die vier jaar lang zal duren Foto: fvv

“De site verandert van zeer gesloten naar open en toegankelijk”, aldus de persmededeling van de provincie. Zo zal langs de Charles de Kerckhovelaan (de ring) een transparante ruimte worden gecreëerd met ook plaats voor een plek om te eten en te drinken, ook buiten de kantooruren. Het voormalige paradeplein tussen de gebouwen wordt een stuk stedelijk groen waar iedereen terecht kan.

“Duurzaamheid staat centraal”, aldus gedeputeerde Grillaert. “Maar liefst 70% van de nodige energie zal ter plaatse en hernieuwbaar opgewekt worden via geothermie uit de bodem, waterpompen en zonnepanelen.”

Het hele project wordt begroot op 52 miljoen euro.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio