Afvoerkoker blijkt niet aangesloten: straat overstroomt vier keer in één week

Twee keer moest de straat worden afgesloten voor alle verkeer. Foto: IF

Kortenberg -

De werken aan de Sterrebeeksesteenweg in Kortenberg zitten in hun laatste fase, maar het geduld van de omwonenden wordt grondig getest. Op één week tijd is de baan al vier keer overstroomd.

De hevige regenval van de voorbije dagen waren voor de Sterrebeeksesteenweg geen geschenk uit de hemel. Vier keer is de straat overstroomd, op minder dan een week tijd. Twee keer was de regenval zo hevig, dat de baan werd afgesloten voor alle verkeer. “Op het laagste punt van de baan zijn er twee afvoerkokers die het niet doen”, aldus schepen van Openbare Werken Stef Ryckmans (Open VLD). “Dat een koker verstopt was door zand en steentjes wist ik, maar nu heeft de aannemer me verteld dat een tweede koker niet eens was aangesloten. Ik stuur hem een boze brief, met de vraag dit zo snel mogelijk te verhelpen.”

Brandweer past

Door de overstromingen zijn de Kortenbergse hulpdiensten meermaals moeten uitrukken, al stoorden zelfs zij zich aan de extreme regelmaat. “Bij de vierde oproep heeft de brandweer gepast voor de opdracht”, aldus Ryckmans.

De laatste overstroming dateert van zondag. Op maandagochtend om 8 uur werd de baan weer opengesteld. “Buienradar geeft de komende week vrij droog weer”, zegt Ryckmans nog. “De overstromingen lijken voorlopig van de baan.”

Eind april

Intussen zitten de werken aan de Sterrebeeksesteenweg in hun laatste fase. “Ik verwacht dat de fiets- en voetpaden tegen eind deze week over het gehele traject worden afgewerkt, aan beide kanten van de weg”, zegt de schepen. “Het aanbrengen van de toplaag gebeurt pas op het einde. Dat zal in één beweging gebeuren, zodat we een effen baan hebben. Anders creëren we een lappendeken uit asfalt.”

Voor die toplaag kan worden aangebracht, moeten eerst een aantal voorbereidende werken gebeuren. “Eerst en vooral moet een veegmachine de modder opkuisen. We gaan geen asfalt gieten op slijk. Zonder mensen valse hoop te geven, schat ik dat de werken eind april worden voltooid.”

In haar afgewerkte toestand, zou de baan veel beter bestand zijn tegen wateroverlast. “Met een toplaag komt het wegdek hoger te liggen, en dus stroomt het water gemakkelijker naar de gracht”, aldus Ryckmans.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees