Dochter Jan Hoet op Oost-Vlaamse lijst voor PVDA: “Eindelijk naar mijn papa geluisterd”

Dochter Jan Hoet op Oost-Vlaamse lijst voor PVDA: “Eindelijk naar mijn papa geluisterd”
Gent -

Martine Hoet (52), dochter van de Gentse ‘kunstpaus’ Jan Hoet stapt in de politiek. Ze krijgt bij de PVDA de tiende plaats op de Kamerlijst in Oost-Vlaanderen. “Ik heb mijn sociaal engagement van thuis meegekregen.”

Haar vader, SMAK-directeur en kunstkenner Jan Hoet, zag altijd al een geknipte politica in haar. Maar zelf was dochter Martine (52), mama van twee, daar niet van overtuigd. “Mijn papa zei altijd dat ik in de politiek moest gaan”, zegt ze. “Maar ik heb jarenlang niet gedurfd. Ik kom niet graag in de belangstelling en had schrik voor de hardheid van de stiel. Maar zie, na al die tijd heb ik eindelijk naar hem geluisterd.”

Reden voor haar overstap is de groeiende armoede in de samenleving, en de verrechtsing. “Ik vind dat dramatisch”, aldus Hoet, die in Landegem woont. “Ik wil bijdragen aan een mooiere wereld en opkomen voor de vergeten mensen in ons land. Met mijn ervaring (ze werkt rond sociale zekerheid bij zelfstandigen) wil ik de partij een duwtje in de rug geven.”

Wantoestanden

Hoet kreeg haar sociaal engagement van thuis mee. “Mijn papa wilde kunst bij de gewone man brengen. Hij was vree sociaal en geëngageerd. Dat heb ik van hem geërfd. Er kwamen veel kunstenaars bij ons over de vloer. Ik was altijd meer geïnteresseerd in de mens achter de kunstenaar dan in de schilderijen. Maar cultuur draag ik natuurlijk ook een warm hart toe.”

Ook later kon Hoet , die voor maatschappelijk assistent studeerde, altijd bij haar vader terecht. “We babbelden vaak over politiek en over de wantoestanden die ik meemaakte in mijn job. Ik had altijd een mening en verdedigde de zwakkeren. Mijn vader vond dat fantastisch.”

Doener

Zou haar vader, die zelf in 1994 nog een zitje in de gemeenteraad wist te veroveren voor de CVP, ook haar partijkeuze kunnen smaken? “Zeker en vast”, zegt ze. “Hoe ouder hij werd, hoe meer hij PVDA steunde. Hij stortte ook af en toe een centje.”

Met een tiende plaats lijkt de kans klein dat Hoet verkozen zal worden. “Ik wil vooral de partij steunen”, aldus Hoet. “Een groot politiek denker ga ik nooit worden. Ik zie me ook niet de grote politieke debatten voeren. Ik ben veeleer een doener.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio