Zat tot 1 maart nog in gevangenis

Familie en kennissen over dader Utrecht: “Ooit sprong hij stoned van derde verdieping naar beneden”

Familie en kennissen over dader Utrecht: “Ooit sprong hij stoned van derde verdieping naar beneden”

Gökmen Tanis. Foto: AFP

Wie hem kende schetst geen fraai beeld van Gökmen Tanis, de man die drie doden maakte op een Utrechtse tram. “Hij is een drugsverslaafde gek: ooit sprong hij van de derde verdieping naar beneden. ” Tot 1 maart zat de man zelfs nog in de gevangenis.

Z’n vader heeft hem in geen elf jaar meer gezien. Mehmet Tanis zegt dat hij z’n zoon al niet meer sprak sinds 2008. “Als hij het gedaan heeft, moet hij ervoor boeten”, vertelde hij aan persbureau Demirören. Zoon Gökmen heeft intussen een héle waslijst aan criminele feiten bij elkaar gespaard: in december 2013 loste hij al eens schoten in Utrecht, op enkele honderden meters van waar het drama zich maandag afspeelde. Hij had het toen gemunt op enkele passanten, maar raakte hen toen niet. Hij spuwde ooit in het gezicht van agenten, stond al terecht voor winkeldiefstallen en het helen van gps-systemen.

Verkrachting

Twee weken geleden nog stond Tanis terecht voor de verkrachting van z’n ex in 2017. Hij sloeg haar, dreigde er ook mee haar huis in brand te steken. “Ik heb de politie zo vaak gewaarschuwd voor hem”, zegt de vrouw - Angelique heet ze - aan de Nederlandse krant AD. “Hadden ze maar geluisterd. Hij is geen terrorist, maar een echte psychopaat.”

Tanis is sinds 1 maart op vrije voeten nadat zijn voorarrest was opgeschort door die zaak. Hij had in dat jaar ook al in voorarrest gezeten, maar kwam onder voorwaarden vrij. Begin dit jaar, op 4 januari, werd hij toch weer vastgezet omdat hij de voorwaarden overtrad.

Op 22 januari vroeg T. schorsing aan van zijn voorarrest maar de rechtbank in Utrecht wees die af. De verdachte is daartegen in hoger beroep gegaan. Hij wilde toen toch meewerken aan de voorwaarden, waaronder een persoonlijkheidsonderzoek.

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden besloot daarop op 1 maart het voorarrest alsnog te schorsen, onder voorwaarden. Het Openbaar Ministerie (OM) had zich daar niet tegen verzet.

Cocaïne

Mensen die met Tanis omgingen, doen een heel lelijk boekje van hem open. “Als hij gesnoven had, kon alles gebeuren”, klinkt het bij het AD. “Hij is in een totale idiote bui in 2007 al eens uit een flatgebouw gesprongen. Van de derde verdieping. Echt, hij kon het verkeerd in zijn kop krijgen. Daarom ben ik niet verbaasd dat juist deze figuur dit op zijn geweten heeft.”

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees