Steeds bredere subtop in het tennis: de 34 toernooien van 2019 kregen allemaal een andere laureaat (m/v)

Steeds bredere subtop in het tennis: de 34 toernooien van 2019 kregen allemaal een andere laureaat (m/v)

Elise Mertens won in Doha en hoort bij één van de 34 verschillende winnaars van 2019 Foto: AFP

Elk tennistoernooi van enig formaat – 19 stuks bij de mannen, 13 bij de vrouwen – kende dit jaar een andere winnaar. Een zwaktebod of net een teken van overvloed? Belgische bondscoach Johan Van Herck en Dominique Monami, ’s lands eerste toptienspeelster, verschillen van mening.

Met Dominic Thiem en Bianca Andreescu vulden het voorbije weekend alweer twee nieuwe namen het palmares van 2019 aan. Dertien WTA-toernooien, negentien ATP-evenementen, inclusief de Australian Open: dit seizoen bood dus nog geen enkele dubbelslag – een unicum in de geschiedenis van de sport. Johan Van Herck, kapitein van zowel Fed Cup als Davis Cup, hoor je niet mopperen. “Het toont aan dat er steeds meer goede spelers – mannen en vrouwen – rondlopen. Vooral bij de vrouwen blijft de subtop verbreden. Voor het tennis zelf lijkt me dat een goede zaak. Altijd dezelfde winnaar werkt de voorspelbaarheid in de hand.”

Maar blijven de grand slams niet gewoon de exclusieve speeltuin van de Big Three? Ook Van Herck ziet die dominantie inderdaad nog niet zo snel afbreken. “Nadal zal op het gravel van Parijs toch weer superfavoriet zijn. Federer heeft een trend gezet door de voorbije jaren het gravel links te laten liggen. Dat is trouwens een van de verklaringen voor al die winnaars. De echte toppers worden selectiever, wat dan weer kansen biedt aan de achtervolgers.”

Van Herck zag tot zijn tevredenheid dat ook Elise Mertens en Alison Van Uytvanck zich op de erelijst van 2019 bijschreven. “Elise maakte indruk in Qatar, waar ze drie concurrentes uit de top tien klopte. En Alison zie ik snel doorgroeien naar de top 30. Beiden hebben hun plaats in de uitbreidende subtop.”

Kim en Justine

Dominique Monami klinkt een stuk kritischer. “Bij de vrouwen mis ik leiderschap en duurzaamheid. Zoals de top drie bij de mannen, dat kennen wij niet momenteel. Wie kan er bevestigen, maand in maand uit, toernooi na toernooi, zoals Martina Hingis of Kim en Justine dat ooit konden? De laatste vrouw die dat voor mekaar bracht, was Serena Williams. Halep en Kerber wonnen in 2018 wel een grand slam, maar net zo goed halen ze in het volgende toernooi de kwartfinales niet. Dat is een fenomeen dat je bij de mannen amper ziet. Dus neen, ik sta niet te juichen bij al die verschillende winnaressen.”

Ook Monami wijst naar de voorzichtige manier waarop mannen hun seizoen opbouwen. “Na zijn overwinning op de Australian Open hernam Djokovic pas vorige week in Indian Wells. Zelfs hij kon niet verbergen dat hij anderhalve maand zonder competitie had gezeten. En dat biedt dus kansen aan de jongens die een niveautje lager staan.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.