Leander Dendoncker mag dromen van basisplaats bij Rode Duivels: “Ik heb me nooit veel zorgen gemaakt"

Leander Dendoncker mag dromen van basisplaats bij Rode Duivels: “Ik heb me nooit veel zorgen gemaakt"

Foto: Belga

Hij is terug. Bij de Rode Duivels, maar ook zeker bij zijn club Wolverhampton. Leander Dendoncker (23) veroverde de afgelopen maanden de scalp van onder meer Tottenham, Liverpool en Manchester United en wil nu ook bij de nationale ploeg schitteren. “Neen, ik heb me nooit veel zorgen gemaakt.”

Meer chill dan Leander Dendoncker maken ze ze niet meer. Handjes losjes in elkaar, hoofd recht, vlot schakelend van het Frans naar het Nederlands en omgekeerd. En dan maar vragen pareren. Waarom het zo lang geduurd heeft vooraleer hij doorbrak bij Wolverhampton? “Ik heb gewoon een iets langere aanpassingsperiode nodig gehad.” Of hij ooit gedacht heeft dat de stap naar de Premier League te vroeg kwam? “Een transfer brengt nieuwe omstandigheden met zich mee. Daarom heb ik daar nooit aan getwijfeld.” Of hij begreep waarom hij er tijdens een vorige interlandbreak in oktober niet bij was? “De bondscoach heeft het me uitgelegd en ik begreep hem.”

Slechts twee nederlagen

Dendoncker was er niet bij in de thuismatch tegen Zwitserland en de oefenmatch tegen Nederland. Gepasseerd door Roberto Martinez omdat hij niet aan spelen toekwam bij Wolverhampton, zijn nieuwe club. Anno maart is zijn situatie helemaal veranderd. Bij The Wolves is hij basisspeler geworden. En nog belangrijker: met hem in de ploeg verloor Wolverhampton maar twee van haar laatste tien competitiewedstrijden en schakelde het Manchester United uit in de FA Cup. “Of ik nu een vaste basisspeler ben geworden, weet ik niet, maar dit is natuurlijk leuk”, zegt de middenvelder. “Mijn aanpassing heeft even geduurd, maar ik vind niet dat ik iets onderschat heb. Akkoord, de Premier League is fysieker en intenser en dat heeft me misschien wat verrast, maar ik ben altijd mijn best blijven doen. Ook op mentaal vlak.”

Dendoncker ontkent niet dat hij het mentaal moeilijk heeft gehad tijdens zijn eerste maanden in Engeland. “Echt zorgen heb ik me niet gemaakt, maar mijn start was natuurlijk zeer moeilijk. Fysiek was ik nog niet klaar en daarom moest ik ook mentaal sterk blijven. De ploeg deed het bovendien goed, waardoor de trainer (Nuno, nvdr.) niet moest ingrijpen. Maar uiteindelijk heb ik mijn kans gekregen en ook gegrepen.”

Favoriete positie

In die mate zelfs dat Dendoncker plots zelfs aanspraak lijkt te maken op een basisplaats bij de Rode Duivels. Niet alleen verkeert hij zelf in goede vorm, door blessures van Kevin De Bruyne, Axel Witsel en Mousa Dembélé en de gestopte Marouane Fellaini komt er naast zekerheid Youri Tielemans een plaatsje vrij op het middenveld. “Voor een bondscoach is het interessanter als een van zijn spelers op clubniveau ook effectief speelt”, zegt Dendoncker. “In dat opzicht is het voor mij positiever, ja. Bovendien is het fijn om nu weer als middenvelder uitgespeeld te worden (in zijn laatste interland tegen Engeland en tijdens zijn laatste maanden bij Anderlecht stond hij steeds centraal in de verdediging, nvdr.), dat is en blijft mijn beste en favoriete positie.”

Alderweireld: “Voel me niet de nieuwe leider”

Niet alleen op het middenveld, ook achterin moet Martinez door de afwezigheid van Vincent Kompany puzzelen. “We missen hem altijd als hij er niet bij is”, vertelt Toby Alderweireld. “Maar zonder hem zal het ook gewoon moeten lukken. Ik heb niet het gevoel dat ik nu plots de leider achterin moet worden omdat hij er niet bij is. De hele ploeg kent het systeem van de trainer, dus iedereen weet wat hij moet doen.” Over zijn eigen toekomst bleef Alderweireld vaag. “Ik heb na dit seizoen nog één jaar contract lopen en ben nog steeds blij bij Tottenham. Mijn eigen seizoen was goed, dat geeft zin om volgend jaar nog beter te doen.”

Aflevering 14: Van Damme vecht als Jean-Claude, Verbist is vermist Beluister nu

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

Europees Kampioenschap Kwalificatie Groep I

Vorige speeldag Volgende speeldag

Speeldag 2 -

GS W V G DS P
1 België 2 2 0 0 5/1 6
2 Rusland 2 1 1 0 5/3 3
3 Kazachstan 2 1 1 0 3/4 3
4 Cyprus 2 1 1 0 5/2 3
5 Schotland 2 1 1 0 2/3 3
6 San Marino 2 0 2 0 0/7 0