Briefje in auto van hoofdverdachte schietpartij Utrecht geeft meer prijs over motief, geen relatie tussen hem en slachtoffers

Briefje in auto van hoofdverdachte schietpartij Utrecht geeft meer prijs over motief, geen relatie tussen hem en slachtoffers

Foto: AFP

Uit het onderzoek naar de schietpartij in Utrecht blijkt voorlopig geen relatie tussen de hoofdverdachte en zijn slachtoffers. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt. Onder meer door het briefje dat in de achtergelaten auto gevonden werd, houdt het Openbaar Ministerie steeds meer rekening met een “terroristisch motief”.

Het motief van hoofdverdachte Gökmen Tanis blijft het grote vraagteken bij de aanslag in Utrecht maandag, waar de 37-jarige man drie mensen doodschoot. Het briefje dat in de vluchtauto gevonden werd, “samen met de aard van de feiten”, doet het Openbaar Ministerie in Nederland steeds meer denken dat het om terrorisme gaat en niet om een afrekening. “We houden ernstig rekening met een terroristisch motief”, klinkt het.

LEES OOK. 19-jarige vrouw en vader van drie kinderen omgekomen bij schietpartij Utrecht

De politie deelt dan weer mee dat uit het onderzoek naar de hoofdverdachte en de slachtoffers voorlopig geen enkele relatie gevonden is tussen hen. Ook daardoor lijkt de piste van een afrekening steeds minder waarschijnlijk.

Verder laat het OM nog weten dat onder de dodelijke slachtoffers ook een 28-jarige man uit Utrecht is. De andere twee dodelijke slachtoffers waren al bekend, een 49-jarige man uit Utrecht en een 19-jarige vrouw uit Vianen. Drie mensen raakten zwaargewond: een 20-jarige vrouw uit Utrecht, een 21-jarige vrouw uit Nieuwegein en een 74-jarige man uit De Meern.

Klopjacht

De 37-jarige Gökmen Tanis wordt ervan verdacht maandag rond 10.45 uur op een tram in het rond geschoten te hebben. Daarbij werden drie mensen gedood en vijf anderen verwond, waarvan drie ernstig. Vervolgens vluchtte hij in een rode Renault Clio. Na een klopjacht door de politie kon hij een paar uur later opgepakt worden.

LEES OOK. Aanslag in Utrecht eist drie doden en vijf gewonden: geen relatie tussen schutter en slachtoffers

De hoofdverdachte is volgens kennissen en familie geen watje. Hij kwam al meermaals in aanraking met de politie en het gerecht na diefstallen en geweld. Onder meer zijn ex-vriendin heeft geen goed woord voor hem over. “Hij is geen terrorist”, zegt ze, “maar een psychopaat.”

LEES OOK. Familie en kennissen over dader Utrecht: “Ooit sprong hij stoned van derde verdieping naar beneden”

Naast Tanis zijn nog twee andere verdachten opgepakt voor de aanslag. Het gaat om twee broers, meldt de advocaat van een van hen aan NOS, maar ze zijn geen familie van de hoofdverdachte. “Mijn cliënt tast volledig in het duister waarom hij is aangehouden”, klinkt het.

Wat hun rol in de feiten is, is nog een groot vraagteken. De burgemeester van Utrecht had dinsdagochtend gemeld dat die twee vrijgelaten waren, maar de politie floot hem snel terug. Alle verdachten zitten nog achter tralies.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees